Előfizetői tartalom

Eltűnnek a tőzsdéről a magyar állampapírok - Mi a háttér?

Portfolio
Jövő január elejétől a Budapesti Értéktőzsdéről az eurózónában általánosan elterjedt MTS kereskedési rendszerbe "vezeti át" az összes magyar állampapírt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), így a papírok másodpiaci kereskedésének egy része mellett a referenciahozamok alapjául szolgáló kötelező árjegyzés akkortól a MTS Hungary Platform névre hallgató felületen keresztül zajlik majd. Az adósságkezelő már 2003 óta szerette volna elérni, hogy a BÉT helyett egy erre alkalmasabb rendszeren keresztül történjen a másodpiaci kereskedés és a kötelező árjegyzés, ez most valóra válik, de nem számít hatalmas változásnak - hangsúlyozta a Portfolio.hu-nak Borbély László András, az adósságkezelő vezérigazgató-helyettese. A tőzsdei kereskedési rendszer már elavult volt és csekély forgalom bonyolódott rajta, ráadásul az elsődleges forgalmazóknak széles hozamkülönbség mellett volt lehetőségük árat jegyezniük rajta, így a változtatás több szempontból is előnyös, az új rendszer sokkal kezelhetőbb és az eddiginél transzparensebb piacot hoz majd - fejtette ki meglátását egy elsődleges állampapír forgalmazó.

Mi változik és mi marad? Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) korábban kiadott közleménye szerint idén év végén valamennyi, a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) bevezetett magyar állampapír törlésre kerül és az erről szóló hivatalos kérelmet tegnap be is nyújtotta BÉT-re. Az állampapírokat az MTS Hungary elektronikus és multilaterális - úgynevezett "interdealer"...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés