Előfizetői tartalom

Feszültebb hónapok jönnek a forintpiacon!

Május közepére történelmi csúcs közelébe ugrott a külföldi befektetők magyar állampapír állománya, amellyel rekord közeli magasságba emelkedett a piaci részarányuk. Utóbbi a magányugdíjpénztárak június közepi csaknem teljes piaci kiesésével tovább fog nőni. Mivel a külföldiek állampapír állománya és a forint euróval szembeni teljesítménye között rendkívül szoros az együttmozgás, a magyar piac teljesítménye még az eddigieknél is nagyobb mértékben függ majd a külföldi befektetők döntéseitől, illetve a külpiaci hangulattól. Az elmúlt egy-másfél hónapra jellemző forintpiaci állóvíz ugyanis bármikor könnyen "felkavarodhat" például akkor, ha a görög válság negatív hullámai profitrealizálást, tőkekivonást okoznának a külföldiek körében a magyar állampapírpiacról. A nyugdíjpénztárak kvázi kiesése mellett azonban marad még fontos stabilizáló erő a piacon: az ország egyelőre igen kedvező külső egyensúlyi pozíciója és a csökkenő államadósság kormányzati ígérete. A növekvő külpiaci befolyás miatt is különösen fontos, hogy ne érje csalódás a költségvetési kiigazítás, illetve a reformlendület terén a befektetőket.

Furcsa csúcsdöntés a külföldiektől. Amint arra már márciusi és áprilisi elemzéseinkben is felhívtuk a figyelmet: példátlan sorozatot figyelhettünk meg tavaly nyár óta a magyar állampapírpiacon. Azóta ugyanis sorozatban minden hónapban nettó vevők voltak a külföldiek, így állományuk a 2008 őszi válságot megelőző szint közelébe kapaszkodott. Sőt a legfrissebb, május...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés