Előfizetői tartalom

Miért nem csapott újra a kezekre az ország vezetése?

A dollárral szemben már annál is erősebb szintre kapaszkodott vissza a japán jen, mint ahol közel egy hónapja a japán vezetés jengyengítő intervenciót hajtott végre, így a piacon nagy a találgatás arról, hogy miért nem "csapott még újra oda" a pénzügyi tárca, illetve ez mikor következhet be. Bár a külkereskedelmi kapcsolatokban a leginkább fontos és figyelt árfolyamkereszt a dollár/jen, de érdemes kissé jobban is megvizsgálni a helyzetet a bevezetőben feltett kérdés megválaszolásához. Egy biztos: a japán részvénypiac igen erőteljesen függ a jen devizapiaci teljesítményétől. Ez jól látszott tegnap hajnalban is, amikor a jen a dollárral szemben 15 éves csúcs közelébe kúszott, amely nyomán 2% feletti esést szenvedett el a Nikkei225 részvényindex. A japán fejlemények látszólag távoliak magyar szemmel, de a svájci frankra gyakorolt áttételes hatásokon keresztül máris közelebb érezhetjük magunkhoz.

Szeptember 15-én a 83-as dollár/jen árfolyam mellett, 6 év után először következett be jengyengítő intervenció Japánban, amelynek során a jegybank a 25 milliárd dollárra becsült beavatkozást hajtott végre. A jelentős intervenció ellenére az utóbbi hetekben a jen szép csendben visszaerősödött a beavatkozás előtti, 15 éves csúcs közeli szintre, sőt az utóbbi napokban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés