Előfizetői tartalom

Szép csendben megváltozott a lengyel árfolyamrendszer?

Portfolio
Tíz év után először idén áprilisban hajtott végre a zloty árfolyamát gyengítő beavatkozást a lengyel jegybank, majd devizakereskedők májusban azt tapasztalták, hogy a pénzügyi tárca a kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulatban meggyengült zloty erősítése érdekében az EU-támogatásokból eurót adott el a devizapiacon. Ezen jelek után tegnap a lengyel állami hírügynökségnek úgy nyilatkozott egy meg nem nevezett pénzügyminisztériumi forrás, hogy manapság már inkább irányított lebegtetésnek felel meg a lengyel árfolyamrendszer az eddigi szabad lebegés helyett. Azt, hogy valóban megváltozott volna a lengyel árfolyamrendszer, még tegnap cáfolta két lengyel jegybankár, illetve a pénzügyi tárca helyettes vezetője is, de a zloty (továbbra is) szabadon lebegése megkérdőjeleződött a piacon.

Bár elméletileg és a gyakorlatban is előfordulhat az állam felől (jegybank, kormányzat) beavatkozás a devizapiacon egy szabadon lebegő árfolyamrendszerben is, de ha ez gyakoribbnak mondható és volumenében is "érezhető" beavatkozásokat jelent, akkor inkább irányított, vagy piszkos lebegtetésről beszélhetünk. Az ilyen beavatkozások célja rendszerint a túlzott mértékű...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés