Előfizetői tartalom

Megnyomja a kötvényállományt az ÁKK - véget ér a hozamesés? (2.)

Portfolio
Az Államadósság Kezelő Központ által egy hónapja közzétett, intenzív állampapír-állomány szűkítést tartalmazó április-júniusi finanszírozási tervhez képest a május-júliusi finanszírozási tervből már teljesen más kép rajzolódik ki. Ez elsősorban egy nagy áprilisi államkötvény lejáratból következik, de az ÁKK előrelátására is utalhat, arra, hogy az új kormány várhatóan megemeli majd az államháztartási hiánycélt, ami magasabb állami forrásigényt jelent és erre kezdhet el fokozatosan felkészülni a kibocsátó. Az ÁKK illetékese nem erősítette meg a Portfolio.hu-nak, hogy ez lenne a határozott szándék, de nem zárta ki a megemelkedő állampapír-kínálat lehetőségét. Az államkötvény kínálati nyomás hozzájárulhatna ahhoz, hogy az elmúlt hónapok csaknem szakadatlan állampapírpiaci hozamesése fékeződik, vagy akár meg is fordul.

Egy hónapja azt jelezte az ÁKK a következő három hónapra vonatkozó finanszírozási tervében, hogy a diszkontkincstárjegyek terén 38, míg az államkötvények terén 87 milliárd forinttal kevesebb értékpapírt tervez kibocsátani annál, mint amennyi ebben az időszakban lejár, illetve amennyit visszavásárlással "felszív" a piacról. Április-júniusra tehát 125 milliárdos állampapír-állomány...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés