Előfizetői tartalom

Intenzív állampapírállomány-szűkítést hajt végre tavasszal az ÁKK (2.)

Portfolio
A következő három hónapban a diszkontkincstárjegyek terén 38, míg az államkötvények terén 87 milliárd forinttal kevesebb értékpapírt tervez kibocsátani az Államadósság Kezelő Központ annál, mint amennyi ebben az időszakban lejár, illetve amennyit visszavásárlással "felszív" a piacról. Az intenzív negatív nettó kibocsátás a mérsékelt, a magyar állam felőli finanszírozási szükséglettel, illetve a korábban megszerzett "likviditási tartalékokkal" függhet össze és ez kedvező piaci környezet mellett hozzájárulhat az állampapír hozamok további mérséklődéséhez is. Amennyiben az idei első negyedévi nettó kibocsátási adatokkal együtt vizsgáljuk a folyamatokat, akkor az első félévben jelentős pozitív nettó állampapír kibocsátásról beszélhetünk.

Az ÁKK tegnap jelentette meg az április és június közötti időszakra vonatkozó finanszírozási tervét, amely szerint a 3 hónapos diszkontkincstárjegyekből a lejáró 475 milliárd forintnyi állománnyal szemben 490 milliárd forintnyit (15 milliárdos pozitív nettó kibocsátás), a 12 hónaposból a lejáró 403 milliárddal szemben 350 milliárd forintnyit (53 milliárdos negatív nettó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés