FONTOS Itt az MNB kamatdöntése
 
Előfizetői tartalom

Kockázatos lenne a hétfői kamatvágás?

Portfolio
A hét közepén készített felmérésünkben a piaci elemzők még csaknem egybehangzóan azt jósolták, hogy jövő hétfőn újabb 25 bázisponttal 6.00%-ra csökkenti az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. Azóta egy érdemi hangulatromlás következett be a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, amelynek nyomán az amerikai részvénypiaci félelem-index egyhavi csúcsra, az egyik magyar országkockázati mutatószám (5 éves CDS-felár) négyhavi csúcsra emelkedett, a forint pedig az euróval szemben idei mélypontjára süllyedt. Ezek bár felvetik azt a forgatókönyvet, hogy óvatossági szempontból mégse csökkentse most tovább a kamatot az MNB, de a Portfolio.hu rövid piaci kitekintője alapján úgy tűnik, hogy azért nem olyan rossz a külpiaci környezet, hogy erre hivatkozva valóban meg kellene akasztania már most a jegybanknak az óvatos kamatcsökkentési sorozatot.

Kapcsolódó cikkünk2010.01.21 05:30Közelebb a vég, mint gondolnánkA kínai hitelpolitika állami szigorításáról, illetve az amerikai bankrendszer jelentős átszabásáról szóló elmúlt napokbeli hírek rontották a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát, így a korábban rendre újabb és újabb csúcsokat döntögető fejlett piaci részvényindexek (eddig) enyhe korrekciót...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés