Előfizetői tartalom

320-nál járt az euró - egy ország aggódott (TOP 10 sztori 2009-ben - 4.)

Portfolio
Történelmi mélypontra zuhanó forint, fél évig szünetelő államkötvény-aukciók, mindezért megemelkedett államcsőd-aggodalmak - ezek jellemezték a globális pénz- és tőkepiaci válság miatt kutyaszorítóba került Magyarország tavaszi napjait. Aztán, amint külföldön enyhültek a feszültségek, és itthon a jegybank megfontolt lépéseket tett, továbbá az új kisebbségi kormány határozott megszorító intézkedésekre szánta el magát, a forint is talpra tudott állni, sőt ősszel a hatóságok már a túlzott mértékű erősödés esetére bevetendő stratégiáról egyeztettek. Erre nem volt szükség, mert néhány feltörekvő ország téli "megbetegedése", illetve a továbbra is bizonytalan globális gazdasági-pénzügyi kilátások elérték, hogy a forint is "tüsszögjön", annak ellenére is, hogy mögötte többek szerint az egyik legfegyelmezettebb, 2010-re vonatkozó költségvetés áll. A régi beidegződések, azaz a forint külső-belső okok miatti fokozott sérülékenysége tehát fennmaradt és ez még jó ideig így is lehet, amint azt egy londoni befektetési bankár jósolta. A forint árfolyama végülis ott fejezi be a 2009-es évet, ahol talán a legtöbb gazdasági szereplőnek elfogadható az. Kevesen gondolták volna ezt február-márciusban.

A 2008. decemberi meglepő stabilitás után idén január elején határozott gyengüléssel indította az évet a forint (és a többi régiós deviza), mivel kezdett kibontakozni a globális pénz- és tőkepiaci válság második hulláma. Az euróval szembeni forintárfolyam így az év eleji 260-265 közöttről már februárban átlépte a lélektanilag, illetve bankrendszeri stabilitási szempontból...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés