Előfizetői tartalom

Mennyivel kell mélyebben a zsebünkbe nyúlni az óriáscsőd óta?

Portfolio
A Lehman Brothers amerikai bankóriás 2008. szeptemberi csődje utáni nemzetközi pénz- és tőkepiaci válság több ok miatt tartósan és jelentősen megemelte a feltörekvő országok devizaalapú államkötvény kibocsátásainak forrásköltségét - mutat rá friss elemzésében a Magyar Nemzeti Bank két szakértője. Kiss M. Norbert és Mák István számításai szerint a térségi feltörekvő országok szuverén kötvénykibocsátásai a Lehman-csőd óta konstans módon mintegy 80 bázisponttal drágultak, másrészt az országok kockázatosságától függően a referenciaországhoz viszonyított CDS-különbözetük 20 százalékával kerülnek többe a kibocsátások. A jegybanki szakértők meglátása szerint egyébként az idén júliusi 1 milliárd eurós magyar devizakötvény kibocsátás nemzetközi összevetésben nem számított drága forrásbevonásnak, sőt az általuk felállított összefüggésnél kissé alacsonyabb is volt a tényleges forrásköltség. A jövőre várható magyar állami devizakötvény-kibocsátások tükrében várhatóan nem érint nagyon hátrányosan a megemelkedett külső források költsége.

Megváltozott a világ, de miért is?. A tavaly szeptemberi Lehman-csőd után főként két tényező miatt alapvetően megváltozott a feltörekvő országok állampapír-befektetési környezete: egyrészt drasztikusan romlott a kockázatvállalási hajlandóság, másrészt a fejlett országok hatalmas fiskális gazdaságösztönző csomagjainak megugró államkötvény-kínálata egyfajta kiszorítási...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés