Előfizetői tartalom

Robbanás készül: zuhanhat-e a forint?

Portfolio
Várhatóan csak rövid távú, mérsékelt gyengülést okozna a régiós devizák között a forintnak az, ha a súlyos feszültségek oldásaként leértékelnék az euróhoz rögzített lettországi fizetőeszközt és vele borulna a többi balti árfolyamrendszer is - derül ki a Portfolio.hu által megkérdezett és tolmácsolt piaci szakértők egybehangzó véleményéből. Csökkent egyébként annak valószínűsége az elmúlt hónapok során, hogy a lat leértékelése valóban be is következik rövid távon (pl. még idén). Az jól látható, hogy az elmúlt két hétben kiújult lettországi feszültség már jóval kisebb és rövidebb ideig tartó negatív piaci reakciókkal járt például a forintra, mint az első ilyen hullám idején, június elején.

Mi köze a lett árfolyamrendszernek a régiós árfolyamokhoz? Jogosan merül fel a kérdés, hogy a Lettországban zajló fejleményeknek miért van egyáltalán hatása a kelet-közép-európai országok eszközeinek árfolyamaira, ha földrajzilag távolabb esnek tőlünk és a külkereskedelmi kapcsolatok sem olyan jelentősek. Ennek megválaszolásához azt érdemes röviden tisztázni, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés