Előfizetői tartalom

Gyenge a forint? - Áh, dehogy!

Portfolio
Közel két hónapja beragadt a forint a 275-290 közötti sávba az euróval szemben a hullámzó nemzetközi hangulatban és a különböző régiós és magyar piaci kockázati tényezők mellett. Eközben a lengyel zloty az elmúlt egy hónapban lassú leértékelődést mutatott, a román lej és a cseh korona viszont szinte meg sem mozdult (a korona esetén kivétel az utóbbi három nap). Érdemes a régiós devizák nominális árfolyamait aszerint is vizsgálni, hogy adott időponthoz képest milyen mértékben zuhantak, vagy éppen erősödtek. Alábbi ábráink alapján látható, hogy a négy térségi deviza a teljesítmény tekintetében két "táborra" oszlott, és jó hír, hogy a forint nem a gyengébbikbe tartozik. A magyarországi devizahiteleseknek bizonyára nem könnyű most, de jóval szerencsésebbeknek tűnnek lengyel társaiknál.

Külön utak A nagyobb trendek tekintetében továbbra is együtt mozognak a régió devizái, de kisebb nagyobb különbségek, rövidebb hosszabb ideig tartó "külön utak" azért megfigyelhetők. Ilyen volt például az, hogy a forint a tavasz és a kora nyár során többször is (nem látványos módon és csak egy-két napra) elvált a régiós mozgásoktól. Az is ilyen volt, amikor a lengyel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés