Előfizetői tartalom

Kiszívta a beragadt rövid kötvényeket a piacról az ÁKK

Portfolio
Az idei évben a mai visszavásárlási aukciókra érkezett a legkevesebb befektetői felajánlás, illetve most vásárolta vissza a legkevesebb értékpapírt az Államadósság Kezelő Központ. A visszafogott befektetői érdeklődés főként azzal függhet össze, hogy az eddigi aukciókon visszavett 550 milliárd forintnyi kötvény nyomán "kiszívta" a tavasszal felerősödött eladói nyomás döntő részét a piacról a kibocsátó. A gyenge piaci likviditási körülmények miatt "beragadt", eladásra szánt tételek tehát lényegében eltűnhettek a piacról. Ebben az is szerepet játszhatott, hogy az eladói szándék is megváltozhatott a csökkenő hozamok és a javuló állampapírpiaci kilátások miatt.

A visszavásárlási aukciókra felajánlott és elfogadott kötvénymennyiségek az elmúlt hetekben fokozatosan csökkentek, így az ÁKK május vége óta már csak két sorozat esetén hirdetett visszavásárlási aukciókat. A mai eseményeken a 2010/C és 2011/B sorozatból összesen csak 9.6 milliárd forintnyit ajánlottak fel a befektetők visszavásárlásra, amelyekből 3.4 milliárd...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés