Előfizetői tartalom

Tülekedés a magyar kötvényekért - terv felett adott el az ÁKK (2.)

Portfolio
Ma tartotta meg az április végétől rendszeressé váló kötvényaukciós sorozat második "felvonását" az Államadósság Kezelő Központ, 3, 5 és 10 éves kötvényeket meghirdetve az értékesítésre. Az igen optimista nemzetközi befektetői hangulat mellett a mai aukciókon komoly vételi érdeklődés (67.7 milliárd forint, 4.5-szerese a meghirdetett mennyiségnek) mutatkozott, és ennek láttán a kibocsátó kissé a tervezettnél (15 milliárd forint) nagyobb összegben fogadott el (16.5 milliárd forint) ajánlatokat. A legnagyobb vételi érdeklődés a 10 éves futamidejű papír iránt jelentkezett, és itt emelte meg a tervezetthez képest az elfogadott ajánlatok mennyiségét az ÁKK. A mai aukciós átlaghozamok érdemben elmaradnak a tegnapi másodpiaci megfelelő futamidejű kötvények referenciahozamától. Az ÁKK ma délután egy külföldön már sikeres technikával újfajta értékesítési technikát is alkalmazni fog (és ezentúl minden kötvényaukció délutánján is). Ennek lényege, hogy az elsődleges forgalmazók az aukción kialakult átlagáron az elfogadott ajánlataik arányában állampapírt vásárolhatnak. Az új rendszer lehetőséget teremt arra, hogy amennyiben a piaci igények jelentősen meghaladják az aukción elfogadásra került összeget (amint ez ma látható), akkor további befektetők tudjanak államkötvényekhez jutni.

A 3 éves kötvényaukció (2013/D) keretében értékesítésre meghirdetett 5 milliárd forintos mennyiségre összesen 16.4 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyből az ÁKK 5 milliárdot fogadott el 10.10%-os átlagos, illetve 10.05%-os minimális és 10.12%-os maximális hozamszint mellett. Tegnap a 3 éves referenciapapír hozama 10.28%-ot tett ki. A két héttel ezelőtti 3 éves...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés