Előfizetői tartalom

ÁKK: sikeresek a mai aukciók, egyelőre maradnak a meghirdetett mennyiségek

Portfolio
Mind a vételi ajánlatok mérete, mind a kialakult átlaghozamok tekintetében sikeresnek tekinthetők a két hónapnyi szünet után először ma lebonyolított államkötvény-aukciók - értékelte az eredményeket a Portfolio.hu-nak Borbély László. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese elmondta: a múlt heti jelzés alapján kéthetente csütörtökön mindenképpen megrendezik majd a kötvényaukciókat, de egyelőre nem tervezik az egyes kibocsátásokra meghirdetett mennyiségek emelését. Hozzátette: a lehető leghamarabb szeretnék bevezetni azt az új aukciós rendszert, amelynek lényege, hogy az elsődleges forgalmazók az aukciót követő délutánon az aukción kialakult átlagáron az elfogadott ajánlataik arányában állampapírt vásároljanak. Már ez a rugalmas aukciós rendszer is azt eredményezheti, hogy nőhet a piaci szereplők számára az államkötvény-kínálat - tette hozzá.

További pozitív eredmény volt az aukción Borbély kiemelése szerint, hogy az elfogadott ajánlatoknál az átlagos és a maximális hozamok közötti különbség mindhárom aukción 3-5 bázispont között mozgott. Erre tekintettel csökkentette a meghirdetett 5 milliárd forinthoz képest 500 millió forinttal az elfogadott ajánlatok volumenét az 5 éves kötvény esetén az ÁKK. A mai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés