Előfizetői tartalom

Vége lehet a forintgyengülésnek? - Vélemény

Az elmúlt egy hét tapasztalatai alapján jól látszik, hogy változott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hozzáállása a forint gyengülési folyamatához, miközben tegnap a svájci jegybank is "megmozdult". A csütörtöki masszív forinterősödés már benne volt a levegőben a megelőző időszak leértékelődési spirálja után. Trendforduló esélyéről azonban még nem, inkább csak a hónapok óta tartó trendszerű forintgyengülési folyamat végének, illetve egy új, széles sávú hullámzási időszak kezdetének esélyéről beszélhetünk. A várhatóan továbbra is nagyfokú árfolyamkilengések amiatt következhetnek be, mert igen sok tényező szól a forint stabilitása, ereje ellen, de ezeket a tényezőket rövid távon megpróbálhatja ellensúlyozni a magyar és a svájci jegybank. Ebbe a képbe belefér az is, hogy ismét 315-320-as euróárfolyammal találkozunk. Az év második felében van rá esély, hogy egy intenzív forinterősödési hullám bontakozik ki, ehhez azonban néhány fontos tényező legalább egyikének meg kellene valósulnia.

Múlt vasárnap, a monetáris tanács közleménye óta egyértelműen kommunikálja az MNB, hogy nem szemléli tovább a forint trendszerű gyengülését, és minden tőle elvárhatót megtesz az "elszaladó" árfolyamvárakozások hűtésére, illetve megfordítására. Már hetekkel, hónapokkal ezelőtt is arra mutattak rá elemzők, hogy a devizahitelek jelentős (a lakossági hitelportfólióban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés