FONTOS Az új szakasz nem most kezdődik: folytatódhat a kamatcsökkentés Magyarországon
 
Előfizetői tartalom

Baj van? Levált a régióról Magyarország (2.)

Portfolio
Hónapokig tartó szoros együttmozgás után ma látványosan elvált a két másik meghatározó régiós deviza mozgásától a forint. A magyar részvénypiac kapcsán is megfigyelhető a "különutas megoldás". Lehet, hogy tényleg technikai probléma volt a délelőtti régiós pénzügyi felügyeletek közös nyilatkozata körül, de úgy tűnik, hogy a magyar piac régióról történő leválasztásának katalizátora mégis ez a fejlemény volt. Nagy kérdés, hogy a leválás csak átmeneti jelenség, vagy esetleg tartós lesz. A többieknél jóval magasabb magyar jegybanki alapkamat, a 20 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag, illetve a kormány gazdasági válságkezelő intézkedései elméletileg a többiekkel együtt haladást támogatnák. A sokkal gyengébb magyar gazdasági háttér (magas külső-, illetve államadósság, mélyebb recesszió, magas devizahitel-portfólió a bankoknál) viszont a tartós leválás felé mutat.

Miközben a lengyel zloty és a cseh korona már reggel is erősödött az euróval szemben, addig a forint délelőtt komoly gyengülést szenvedett el (új történelmi mélypontra is süllyedt) és késő délutánig is csak korlátozottan erősödött vissza. Délután öt órakor is gyengébb szinten (309 közelében) járt az euróval szemben, mint reggel, míg a zloty és a cseh korona reggel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés