Előfizetői tartalom

Most akkor aggódni kell a forint miatt?

A forint elmúlt hetekbeli komoly gyengülése amellett következett be, hogy a kiemelten figyelt globális kockázati mérőszámok jelentősen csökkentek ősz óta. Ebből az aggódók akár azt is kiolvashatják: ha ilyen külső környezetben is komoly forintgyengülést láttunk, akkor mi lesz, ha ráadásul ismét "eltörik a mécses" a világban? Az optimistábbak viszont úgy is tekinthetnek a forintra, hogy a gyengülés nem lehet meglepő, mivel a befektetők nálunk csak most reagálják le azokat a hatalmas átrendeződéseket, amelyek a külvilágban sok helyütt már lezajlottak; és ez az alkalmazkodási folyamat olykor árfolyamtúllövésekhez is vezethet.

Az elmúlt években rendszerint jó iránytűként viselkedett a forint árfolyama szempontjából a globális kockázati étvágy egyik kiemelten figyelt mutatószáma, a JP Morgan által számolt átlagos feltörekvő piaci elvárt kockázati prémium (EMBI+ spread, a dollárban kibocsátott feltörekvő piaci államkötvények átlagos elvárt kamatprémiuma az amerikai papírok felett, magasabb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés