Előfizetői tartalom

Visszaeső devizahitelezés - mi lesz a forinttal?

Aggasztó a külföldi befektetők folyamatos, jelentős eladása a magyar állampapírpiacon, ugyanakkor reményt jelenthet a november közepi fordulat a külföldiek nettó forintpozíciójában - fejtette ki meglátását a Portfolio.hu-nak egy gazdasági elemző és egy befektetési alapkezelő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett novemberi ábrakészlet alapján. Mivel a legfeszültebb októberi időszakban sem kérdőjeleződött meg a forint iránti bizalom a magyar gazdasági szereplőkben, így stabil maradhat, illetve kissé erősödhet is a magyar fizetőeszköz a következő negyedévekben - vázolja Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központjának vezetője. A magyar gazdaság recesszióba süllyedése, a jegybank alacsony inflációs előrejelzése, illetve a visszaeső devizahitelezés mind olyan tényező, amely fokozatos további forintgyengülést hozhat - vélekedik Szabó E. Viktor, a Credit Suisse Alapkezelő befektetési igazgatója.

Novemberi fordulat a forintpiacon Amint számos cikkünkben felhívtuk már rá a figyelmet, folyamatos és jelentős volt novemberben is a külföldiek magyar állampapír-eladása: az MNB ábrakészlete alapján ez közel 250 milliárdot, míg részvénypiaci eladásuk kb. 50 milliárd forintot tett ki. A másodpiaci állampapír-eladások szerkezetét tekintve a 2012 vége előtt lejáró papírok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés