Előfizetői tartalom

Komoly rubelgyengülés jöhet a következő hónapokban!

Portfolio
Miután tegnap nem zárta ki a rubelárfolyam eddiginél "rugalmasabb" alakulását, illetve további gyengülését az orosz jegybankelnök, ma reggel - az időzítés szempontjából némi meglepetésre - mintegy 1%-os mértékű rubelleértékelődést engedélyezett az intézmény. Az orosz fizetőeszköz a masszív tőkekivonás mellett is azért tudott stabil maradni az elmúlt egy hónapban a dollárból és euróból álló kvázi devizakosárhoz képest, mert a jegybank hatalmas intervenciókkal támasztotta az árfolyamot. A devizatartalékok azonban apadóban vannak, így a jegybank nem tudott mást tenni, mint engedni a piaci nyomásnak. Részben emiatt, részben a nyersanyagárak komoly esése miatt a piac további 10-20%-os rubelleértékelődésre számít a következő 6-9 hónapra.

Az augusztus eleji orosz-grúz katonai konfliktus, illetve a szintén mintegy három hónapja tartó masszív tőkekivonás hatására az orosz arany- és devizatartalékok komoly mértékben, közel 110 milliárd dollárral 485 milliárd dollár körülre estek (bár még mindig a világ harmadik legnagyobb ilyen jellegű védőernyőjéről beszélhetünk) amiatt, mert a jegybank meg akarta akadályozni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés