Előfizetői tartalom

Küszöbön a dollár-korszak vége? - Rejtélyes vagyonok

Éppen 10 éve annak, hogy döntöttek az euro létrehozásáról. Ezt azzal "ünnepelte" a közös európai fizetőeszköz, hogy a múlt héten új történelmi csúcsra erősödött az egyébként már 5 éve trendszerűen hanyatló dollárral szemben. Az euro történelmi csúcsa ismét ráirányította a figyelmet arra a sokakat foglalkoztató kérdésre, hogy megőrizheti-e az elsődleges tartalékdeviza szerepét az amerikai fizetőeszköz, amely címet már több mint fél évszázada visel. Ha igen, akkor miért, ha viszont nem, akkor melyik deviza lehet a trónfosztó és mikor? Ezekre az izgalmas kérdésekre kereste közelmúltbeli elemzésében a választ a Morgan Stanley és a UBS befektetési bank, illetve az ING Investment Management. Azt, hogy a jövő nagyon bizonytalan, az is mutatja, hogy a három intézmény három különböző forgatókönyvet vázolt a következő évtizedekre. Míg a Morgan Stanley szerint szinte megdönthetetlenek a dollár pozíciói (mely nemcsak a tartalékokon belül súllyal mérhető), addig az ING úgy véli, 2015-2030 között bekövetkezhet az euro hatalomátvétele. A UBS szerint viszont több régiós vezető tartalékdeviza kialakulása körvonalazódik a következő évtizedekben. Az, hogy hárman három féle forgatókönyvet vázoltak, már csak azért sem meglepő, mert a hosszú távú devizapiaci folyamatokat előrejelezni csaknem lehetetlen. Ráadásul van legalább egy óriási ismeretlen tényező: mintegy 2500 milliárd dollárnak megfelelő összeget úgy fektettek be a világ pénzügyi rendszerében, hogy azt sem tudjuk, mire szánják.

Hogy áll most a dollár?. Mielőtt az amerikai dollárnak, mint elsődleges tartalékdevizának a jövőjéről beszélünk, azt érdemes rögzíteni, hogy miért fontos az elsődleges tartalékdeviza-szerep? Egyrészt azért, mert az Egyesült Államok ezen cím birtoklása miatt alacsonyabb költségek mellett tud bevonni külföldről forrásokat a működése finanszírozásához. Másrészt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés