Előfizetői tartalom

Tőkekivonás és forinterősödés - itt a sztori vége?

Portfolio
Miközben júniusban is folytatódott a forint május közepén elindult jelentős felértékelődési hulláma, az év hatodik hónapjában összességében minimális mértékű tőkekivonást hajtottak végre a meghatározó erejű külföldiek a magyar pénz- és tőkepiacokról - derül ki a meglepő változás a Magyar Nemzeti Bank (MNB) júniusi ábrakészletéből. A kimutatás alapján egyértelműen látszik, hogy február-márciusban pozitív irányba fordult a forinttal kapcsolatos piaci megítélés. Egy adatsor ugyanakkor arra utal, hogy az egyik fontos forinterősítő tényező kifulladhat. Ahogy az elemző a Portfolio.hu-nak fogalmazott: "lassan véget érhet a forint-sztori".

Május végétől június végéig mintegy 30 milliárdos nettó forinteladást hajtottak végre a külföldiek a magyar eszközökben, miközben a forint bő 2%-kal erősödött az euróval és kb. 3%-kal a dollárral szemben. Amint az alábbi ábrán jól látszik, ez ellentétes a múltbeli tapasztalatokkal: a külföldiek nettó forinteladása rendszerint forintgyengüléssel jár együtt. A...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés