Előfizetői tartalom

Keresztbe tesz-e az MNB a költségvetésnek, ha kamatot emel?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatemelési sorozatai kapcsán rendszerint előtérbe kerül az a vád, hogy a monetáris szigor növeli az államadósságra kifizetett kamatterheket és így emeli az államháztartás kiadásait. A magyar jegybank március vége óta összesen 100 bázispontos kamatemelést hajtott végre a romló inflációs kilátásokra hivatkozva, és lehet, hogy még nincs vége a monetáris szigorítási sorozatnak. Aktuális tehát a téma, amelyet Simor András jegybankelnök is érintett e hét keddi parlamenti meghallgatásán. Miközben egyesek a jegybanki kamatemelések negatív költségvetési kihatásait hangsúlyozzák, addig az MNB szakértői által készített, a Portfolio.hu-nak eljuttatott számítások ennek ellenkezőjére világítanak rá. Leegyszerűsítve (igaz, a politikusokra nem mindig jellemző módon) középtávon gondolkodva "jót tesz" a költségvetésnek, ha szigorú a jegybank.

Mi mivel is függ össze?. A hosszú lejáratú forintadósság a meghatározó Mielőtt a jegybanki kamatemeléseknek az államháztartás kamatkiadásaira gyakorolt "nettó hatásáról" mondhatnánk valamit, rögtön két lényeges dolgot tisztáznunk kell. Egyrészt az államadósságra fizetett kamatkiadásokat nem a jegybanki alapkamat, hanem az adósságot döntő mértékben megtestesítő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés