Előfizetői tartalom

Meglepően nagy a magyar állam nemfizetési kockázata - miért?

Portfolio
Másfél éve, a Gyurcsány-csomag bejelentését követő általános befektetői kiábrándulás idején is kissé kedvezőbb volt a magyar állam hitel nemfizetési kockázatának megítélése, mint ezekben a napokban (amennyiben elfogadjuk, hogy a CDS, mint piaci instrumentum jó indikátora ennek a kockázatnak). 2006 nyarán valóban komoly magyarspecifikus problémák (rendkívül magas államháztartási és tartósan magas folyó fizetési mérleg hiány) voltak a háttérben, amelyek mostanra jelentősen oldódtak. A kedvezőbb finanszírozási helyzet ráadásul a készülő közpénzügyi csomag miatt remélhetőleg tartósan meg is őrizhető. Ha ezek igazak, akkor mégis miért ilyen pesszimisták a magyar szuverén adóskockázat megítélésével kapcsolatban a befektetők? Érdemes rögtön hozzátenni, hogy egy másik, a magyar jegybank által is kiemelten figyelt országkockázati mérőszámban viszont nem mutatkoznak az aggodalmak jelei. A különös helyzet megértésében és a kilátások vázolásában Bratincsák Péter, a CIB Bank kötvénypiaci stratégája segít. Látszólag igen messziről indítjuk el a szálakat, de a témával ezen tényezők is szorosan összefüggnek.

Beborult az ég. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a magyar, hanem a térség többi országa szuverén hitelkockázatának fedezési költsége is megugrott, amelyet a nemfizetési kockázatra vonatkozó hitelderivatíva költsége, a Credit Default Swap (CDS) hozamfelára tükröz. (A CDS leegyszerűsítve annyit jelent, hogy az ügylet kiírója egy a névértékre vonatkozó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés