Előfizetői tartalom

Elszakadt a régiótól a kockázati megítélés terén Magyarország - miért és mi várható?

Portfolio
Nem javul a magyarországi eurobevezetés hitelessége az államháztartási kiigazítás mellett sem, ezt tükrözi a befektetők által kiemelt figyelemmel követett, euróval szembeni hozamfelár-mutató - hívta fel a figyelmet egy tegnapi budapesti szakmai rendezvényen Nestor Barbara. A Commerzbank feltörekvő európai piacokkal foglalkozó londoni elemzője egy másik kockázati megítélést jelző mutató kapcsán jelezte, hogy Magyarországot Törökországgal együtt a legkockázatosabb piacok között tartják nyilván a befektetők a térségben. A szakértő kiemelte, hogy ezen kockázati mérőszám alapján "elszakadtunk a régiótól és ez így is maradhat". A Portfolio.hu kérdésére Nestor mindkét témakörben a régióban kiemelkedően magas államadósságot (a GDP arányában 65% feletti) említette fontos okként.

A régiós országok euróbevezetési törekvései hitelességének kiemelten figyelt mutatószáma az 5 év múlva induló 5 éves hozam felára ("többlete") az eurozóna hasonló hozama felett. Ezen mutató magyar vonatkozású értéke bár csökkent a bő egy évvel ezelőtti szinthez képest, de még mindig 150-160 bázispont körül tart, és az elmúlt fél évben megállt a felár szűkülése....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés