Előfizetői tartalom

Négy éve nem történt ilyen! - indokolt az ijedtség?

Portfolio
Múlt pénteken jelent meg a pénz- és tőkepiaci turbulencia által már hangsúlyosan érintett augusztusi hónapról a kormányzati foglalkoztatottsági jelentés az Egyesült Államokban. Miközben a piac a nem-mezőgazdasági területen az álláshelyek számának 100-110 ezer fős, azaz egészséges ütemű bővülésére számított, 4 ezerrel csökkent azok száma (az előzetes adatok alapján), illetve korábbi két hónap munkahely-bővülési adatát is több tízezer fővel lefelé módosították. Mérséklődő foglalkoztatottságra 4 éve nem volt példa. Az adatközlés nyomán újból felerősödött a pesszimizmus a globális pénz- és tőkepiacokon, mivel a jelekből arra következtet a piac, hogy a másodlagos jelzálogpiacról kiindult problémák komoly negatív gazdasági növekedési következményekkel járnak, illetve erősödött a recesszió bekövetkezését sugallók hangja. Az alábbiakban az amerikai munkaerő-piac elmúlt évekbeli tapasztalatait tekintjük át, hogy kicsit jobban tisztában legyünk a friss adatok jelentőségével.

Kapcsolódó cikkünk2007.09.07 14:30 Óriási negatív meglepetés: csökkent a foglalkoztatottság a USA-ban! (3.) A 4 ezer fős csökkenést a 138 millió fős teljes nem-mezőgazdasági foglalkoztatottsággal együtt érdemes kezelni, ami alapján első ránézésre könnyen legyinthetnénk egyet. Az a tény azonban, hogy utoljára 2003 augusztusában csökkent a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottság...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés