Előfizetői tartalom

5.5 éves mélyponton a külföldiek magyar állampapír-részaránya! - Okok és kilátások

Portfolio
A legutóbbi adatok alapján 2580 milliárd forint körülre, idén február eleje óta nem tapasztalt szintre csökkent a külföldiek kezében lévő magyar állampapírok állománya, ami mintegy 200 milliárddal alacsonyabb, mint egy hónappal ezelőtt. Ez komoly problémát jelent, mégpedig azt, hogy a külföldiek nem tartanak lépést a jelentős (az ÁKK tervei szerint több mint 800 milliárdos) idei nettó forintkötvény kibocsátással, azaz részarányuk a teljes magyar állampapírpiacon folyamatosan, az év eleji 40.5%-ról augusztus végére 36.5% körülre csökkent. Ilyen alacsony külföldi részarányra 2001 eleje óta nem volt példa. Az elmúlt időszakban alacsony volt a forgalom a piacon, ez alapvetően az érdektelenséggel, illetve a kivárással magyarázható, melyet egyes külföldi szereplők óvatos eladásra használnak fel - mondta el a portfolio.hu-nak Kerekes Márton, az OTP Bank elemzője. Jelzése szerint a külföldiek érdektelensége azzal függ össze, hogy nincs jó sztori most a magyar papírokban. Véleménye szerint a kilátások sem kedvezőek, ugyanis a külső környezet, illetve a belső kibocsátási tervek további hozamemelkedés irányába mutatnak. Mindez összhangban van egy a közelmúltban közölt londoni kereskedői véleménnyel.

Kapcsolódó cikkünk2006.08.26 11:00 "Nagyon nagy gáz van" - ahogy egy londoni kereskedő a magyar piacot látja Elmaradt az azonnali taps - strukturális háttér. A külföldiek magyar állampapír-állományi csökkenésében egy augusztus végi nagylejárat elmaradt megújítása fontos szerepet játszik, de ezt követően is folyamatosnak tűnik a lemorzsolódás. Eközben az állampapírpiaci...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés