Előfizetői tartalom

Milyen hatásai lehetnek az inflációs cél csúszásának az állampapírpiacra?

Portfolio
Járai Zsigmond tegnapi nyilatkozatának értelmében az MNB immár elsősorban a 2004-es inflációs célra fókuszál. Az elnök nyilatkozatából kitűnik, hogy lehetetlen a monetáris kondíciókat úgy alakítani, hogy a magas olajárat, a költségvetési expanziót, a gyors bérnövekedést ellensúlyozni lehessen. Az inflációs cél egy évvel későbbre csúsztatása viszont az inflációs várakozások emelkedését okozhatja.

Az elmúlt hetek tapasztalataiból az MNB feltehetően ráeszmélt, hogy igen veszélyes játékot folytatott az eddigi kamat- illetve árfolyampolitikával. Az árfolyam hirtelen visszaerősítése kérdés, hogy célszerű, illetve lehetséges-e. Ha a forintárfolyam érdemben erősödik és ismét a sáv széléhez közel kerül, a spekulatív pozíciók jelentős részét zárhatják a korábban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés