Előfizetői tartalom

Euró bevezetés és hozamok: mit mutat a hozamgörbe?

Portfolio
Az euró bevezetésének szükségessége, illetve a bevezetéshez kapcsolódó feltételek teljesítése mindig érdekes és vitatott kérdés volt a hazai elemzők, vállalatvezetők körében. A bevezetés feltételeit mint maastrichti kritériumokat szokták említeni, melyek alapvetően négy (az árfolyamrendszerrel öt) nominális feltétel teljesítését kívánja meg. Ezek közül az egyik a hosszú távú hozamokra vonatkozik. A hozamok alakulása a részvénypiachoz hasonlóan jó indikátornak számít a várakozások tesztelésére is (csatlakozás várható időpontja., realitások). Az alábbiakban hozamgörbe elemzés segítségével kívántuk választ találni arra, hogy a piac mennyire hisz az euró 2007-es bevezetésében, illetve hogyan változott a piac értékítélete az év kezdete óta.

Maastricht, hozamkonvergencia. A hivatalos gazdaságpolitikai retorika szerint Magyarország 2007-ben válhat a GMU tagjává. Ehhez először be kell lépni az Európai Unióba, ahonnan elméletileg már egyenes és egyben kötelező út is vezet a Gazdasági és Monetáris Unió felé. A maastrichti kritériumok egyike szerint a GMU-hoz csatlakozni szándékozó országban a hosszú...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés