Előfizetői tartalom

Egy kis hozamgörbe elemzés: még mindig hosszú kötvények?

Portfolio
Jelentős hozamcsökkenéssel indult (folytatódott) az idei év az állampapírpiacon. A hozamcsökkenés felerősödése a dezinflációs folyamat ismételt felgyorsulása után kapott lendületet még szeptember végén, azóta szinte töretlen a hozamok mérséklődése a hozamgörbe minden szakaszán. A csökkenő infláció, illetve az erős forint a külső egyensúly vártnál lényegesen jobb alakulásával lehetőséget teremtett a jegybank számára is az irányadó kamatok számottevő mérséklésére. A 25-50 bp-os vágásokkal az MNB továbbra is piackövető magatartást tanúsított.

Az MNB a múlt évhez hasonlóan az ideit is kamatcsökkentésekkel kezdte. Január 8-tól 25 bp-tal, január 22-től 50 bp-tal mérsékelte az irányadó kamatszintet. A piac az állampapírpiacon tapasztalt jelentős hozamcsökkenés formájában mindkét lépést gyakorlatilag beárazta. Az alábbi ábrán az első kamatcsökkentés előtti helyzet (a T+2-es elszámolás miatt a hozamok január...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés