Előfizetői tartalom

Mi lesz a török és jugoszláv márkával?

Portfolio
Az egyes európai nemzeti valuták 2002. január 1-vel történő megszűnése, illetve euróra váltása számos problémát vet fel az egyes gazdaságokban, és számos bizonytalanságot hordoz az árfolyamalakulásokat illetően. Az egyik nagy probléma, hogy az átmeneti gazdaságokban jelentős nyugat-európai készpénzmennyiség (elsősorban márka) van, melyek konverzióját szintén meg kell oldani. A legegyszerűbb mód ennek lebonyolítására, ha a keleti márkatulajdonosok dollárra váltják valutájukat. Ebben az esetben azonban felmerül, hogy a tranzakciók hatása befolyásolhatja-e az euró árfolyamát. Egyes elemzők szerint a nagyfokú konverzió az eurót tovább gyengítheti a dollárhoz képest.

Ernst Welteke, a Bundesbank elnöke szerint a külföldön található márkaállományok egy jelentős részének dollárra váltása nem okoz majd érezhető gyengülést az euró árfolyamában – tudósított a Reuters. Welteke szerint elenyésző az a márkamennyiség a devizapiacok normál ügyletmenetében történő konverzióhoz képest, melyet a fenti okok miatt a tulajdonosok dollárra válthatnak....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés