Portfolio signature

Újra gyengül a jen, remeghetnek a tőzsdék?

Idén nyáron óriási devizapiaci spekuláció alakult ki a japán jen piacán, ami majdnem bedöntötte a világ részvénypiacait is. Ma ismét új csúcson az amerikai tőzsdék és gyengül a japán jen. Vajon a történelem megint ismétli önmagát és elkezdhetünk aggódni a befektetéseink miatt?

A nemzetközi tőzsdéket szorosan követőek között még biztosan sokakban élnek az idén július-augusztusban történtek. Eleinte minden jónak tűnt, az amerikai és az európai tőzsdék is soha nem látott csúcsokat döntögettek és egy ideig nem látszott ok arra, hogy érdemi esés alakuljon ki.

Eközben viszont a magas amerikai hozamok és a kamatemelést halogató japán jegybank miatt komoly spekuláció alakult ki a japán jen piacán, ráadásul a carry trade-en keresztül sok befektető japán jenben vett fel hitelt, hogy abból magasabb kamatozású/hozamú befektetéseket hajtson végre más országokban.

Aztán hirtelen beütöttek az amerikai recessziós félelmek, a japán jegybank végre kamatot emelt, aminek hatására több, mint 10%-ot erősödött a japán jen. Ennek következtében a japán jen források hirtelen megdrágultak, elkezdett bezáródni a carry trade és és alapvetően erre vezethető vissza, hogy a technológiavezérelt Nasdaq 100 árfolyama közel 20%-ot esett néhány hát leforgása alatt.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Idén nyáron óriásit estek a világ tőzsdéi a japán jen miatt.
  • Most nagyon hasonló a helyzet, mert csúcson a tőzsdék és gyengül a jen.
  • Ismét itt az ideje félni, vagy most más a történet?
  • A kérdésre adandó válasz nem mindegy, mert ez határozza meg, hogy most érdemes eladni a részvényeinket, vagy ülhetünk bennük tovább.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés