Portfolio signature

Lazított Kína: tényleg az árupiacban van ilyenkor a nagy pénz?

Korábban, amikor a kínai jegybank lazított, akkor nagy lehetőségek adódtak - többek között - az ipari fémeknél és a bányavállalatoknál. Azonban a kínai gazdaság helyzete annyira megváltozott, hogy a korábbi megközelítés nem biztos, hogy úgy érvényes, mint korábban.
Jön az új amerikai elnök, kifutnak a magas hozamú állampapírok, egyre alacsonyabbak a kamatok, adódik a kérdés: mibe érdemes most befektetni? A kérdésre profi szakemberek hozzák a válaszokat, befektetési ötleteket, november 6-án jön a Portfolio Investment Day 2024. Most érdemes jelentkezni!

Amióta nagyjából egy hónappal ezelőtt a kínai jegybank széleskörű intézkedéseket hajtott végre a gazdaság élénkítésre érdekében, azóta megy a találgatás arról, hogy ez elég lesz-e a növekedés élénkítésére, valamint a gazdaság strukturális gondjainak enyhítésére. Főleg annak fényében aktuális a kérdés, hogy a kínai vezetés egyelőre csak mérsékelt fiskális intézkedésekről döntött, amit több szakértő is kevésnek tart.

Nekünk befektetőknek azonban nem is az a legfontosabb, hogy a gazdaságra mi lesz a hatása, sokkal inkább az, hogy a mostani történésekből milyen eszközosztályok tudnak profitálni. Mivel Kína a világ legnagyobb nyersanyag-felhasználója, ezért adódik a feltevés, hogy a mostani intézkedések egyik legnagyobb nyertesei az árupiacok lehetnek. Van itt azonban néhány dolog, amit érdemes végiggondolni, ha csak a kínai lazítás miatt vennénk árupiaci termékeket.

Mi az összefüggés Kína és az árupiacok között?

Korábban említettük, hogy Kína a legnagyobb árupiaci importőr, de befektetési szempontból még ennél is érdekesebb a kapcsolat. A lenti ábra azt mutatja, hogy amikor a pénzmennyiség emelkedni kezd (jellemzően monetáris lazítás miatt), akkor az árupiacok iránti kereslet emelkedik. Ez alapján a képlet egyszerű:

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Kína a világ legnagyobb nyersanyagimportőre.
  • Ha ott lazít a monetáris politika, akkor a nyersanyagoknak általában jó világ jön.
  • Vajon most is így lesz, vagy bizonyos helyzetspecifikus okok miatt most nem érdemes a nyersanyagokra fogadni?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés