Nagy változások készülődnek az európai befektetési piacon
Befektetés

Nagy változások készülődnek az európai befektetési piacon

Portfolio
Az EU pénzügyi piacok felügyeletét ellátó szerve kibővített hatáskörrel kívánja felügyelni a főbb tőzsdéket és a blokk pénzügyi infrastruktúrájának más kritikus részeit, mivel az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) európai változatává kíván válni – írja a Financial Times.

Verena Ross, az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság (Esma) elnöke szerint az újonnan kinevezett Európai Bizottságban "egyértelműen megvan a politikai igény" arra, hogy a régió küszködő tőkepiacainak újjáélesztését célzó erőfeszítések részeként az EU pénzügyi piacainak felügyeletét központosítsák.

Különösen a határokon átnyúló, rendszerszinten fontos infrastrukturális szereplőket kell megvizsgálnunk

- mondta Ross a Financial Timesnak, hozzátéve, hogy ez a tőzsdéket, elszámolóházakat és elszámolási rendszereket is magában foglalná.

Az Esmát 2011-ben indították el a szabályozás uniós szintű harmonizációjának javítása érdekében, de a pénzügyi piaci tevékenységek többségét továbbra is a blokk 27 nemzeti hatósága felügyeli.

Az elmúlt hónapokban azonban egyre nagyobb teret nyert az a gondolat, hogy a nemzeti hatóságoktól az Esmának több hatáskört adjanak át, mivel a brüsszeli tisztviselők a tőkepiaci tevékenység fellendítése érdekében így segítenék a becslések szerint 800 milliárd euróra becsült többletbefektetési igény finanszírozását.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi elnöke a múlt hónapban az Esma átalakítását a SEC egyfajta változatává az európai tőkepiacok fellendítésének "kulcsfontosságú pilléreként" jelölte meg jelentésében.

A hatékony szabályozási és felügyeleti keretrendszer nagyban befolyásolja az egységes tőkepiac működését, és ez Európában nincs meg. Tehát ez az egyik olyan terület, amelyre összpontosítanunk kell

- mondta Ross.

A kisebb országok kritikájára utalva azt mondta, hogy az Esma hatáskörének "lépésről lépésre" történő kiépítése jobb, mintha egyik napról a másikra egy teljhatalmú európai tőzsdefelügyeleti hatósággá próbálnánk alakítani.

A folyamatot szerinte azzal lehetne kezdeni, hogy az Esmának több hatáskört adnánk a "nagyobb, határokon átnyúló szereplők" - például az Euronext és a Deutsche Börse - felügyeletére, hozzátéve, hogy a kisebb piacok és vállalatok továbbra is helyi felügyelet alatt maradnának.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Bepillantás a képzelt jövőbe

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de a jelenlegi trendek alapján nem sok jóra számíthatunk. A klímaváltozás ellen nem igazán teszünk, a műanyaghulladék beterít minket,... The post Bepillantás a k

Holdblog

Apám, a Bitcoint mivel magyarázod?

Vendégünk Szabó Dávid, témáink szerteágazók, szívünk vidám. Jó szórakozást! 0:45       A pénz erózió 13:10     A bitcoint mivel magyarázod, apám? 25:20     És mi van a tö

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Képességei határán billeg Oroszország? Beindult az orosz hadigépezet, egy kijózanító jelentés árnyalja a Kreml helyzetét
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
eső maci szomorú időjárás