Műgyűjtés, vagyontervezés, befektetés – Hamarosan jön a VI. Műtárgybefektetési Konferencia
Befektetés

Műgyűjtés, vagyontervezés, befektetés – Hamarosan jön a VI. Műtárgybefektetési Konferencia

műtárgy.com
A sikerhez vezető út titka a műgyűjtésben is az alapos felkészülés. Ehhez nyújt érdemi segítséget a műtárgy.com, a hazai műpiac vezető információs portálja által immár hatodik alkalommal meghirdetett Műtárgybefektetési Konferencia. A műgyűjtők és a műkereskedők számára egyaránt sok hasznos ismeretet nyújtó és konzultációs lehetőséget is kínáló konferencia november 7-én ezúttal is a jól bevált helyszínen, a MÜPA auditóriumában kerül megrendezésre.

A gyűjtők egymást is árgus szemel figyelik, a műkereskedők pedig szeretnének minél többet megtudni arról, milyen indíttatásból, milyen gyakran, hol és mit vásárolnak. Ezért várja megkülönböztetett érdeklődés a konferencia nyitó előadását, melyen Horváth Lilla, a műtárgy.com művészeti és partnerkapcsolati vezetője annak a friss kutatásnak az eredményeit ismerteti, melyet a cég a hazai műtárgyvásárlási szokásokról, döntési preferenciákról készített. Az előadás átfogó képet nyújt arról, hogy a hazai gyűjtők, műtárgyvásárlók milyen típusú műtárgyakat tulajdonolnak, milyen gyakran látogatják az elsődleges és másodlagos piac helyszíneit, hol vásárolnak, mely platformokon követik a műkincspiac aktualitásait, illetve melyek azok a tényezők, amelyeket szem előtt tartanak egy-egy műalkotás megvásárlásakor. A kutatás eredményeinek összefoglalóját a résztvevők kiadvány formájában is megkapják.

Ezt követően Magyarország egyik legismertebb műgyűjtője, dr. Antal Péter debreceni ügyvéd előadása következik, aki bemutatja kollekciójának kialakulását, fejlődését, ismerteti a gyűjteménykezelés feladatait és megosztja hallgatóival gyűjtői tevékenységének több évtizedes tapasztalataival. Mindezt Antal abban a tavaly megjelent könyvben is összefoglalta, melyben Bánó András kérdezte őt; a könyv a konferencia helyszínén is hozzáférhető lesz.

A „klasszikus kortárs” és a” kortárs” után mind gyakrabban találkozunk az „ultra-kortárs” fogalmával is, ami alatt az 1975 vagy ma már inkább az 1980 után született művészeket értik,

nagyjából lefedve az Y-generációnak is nevezett korosztályt. Sokan közülük rövid idő alatt szédületes karriert futottak be, felkeltve a gyűjtők szélesebb körének érdeklődését. Egy kerekasztal-beszélgetés arra keresi a választ, hogy mennyire váltotta be ígéreteit az „ultra-kortárs” szegmens, milyen sikereket ért el a magyar Y-generáció és milyen lehetőségek állnak a hazai fiatalok előtt. A Rieder Gábor művészettörténész-kurátor által moderált beszélgetés résztvevői Valkó Margit, a Kisterem galéria tulajdonosa, Vágó László műgyűjtő, a NEO Property Services vezérigazgatója és Vékony Délia művészettörténész, a Magyar Bankholding által a közelmúltban alapított HAB (Hungarian Art and Business) művészeti igazgatója lesznek.

A konferencia minden évben igyekszik kitekintést nyújtani a gyűjtés képzőművészeten kívüli területeire is, annál is inkább, mivel számos ilyen műfaj iránt dinamikusan bővül az érdeklődés. Míg tavaly az ékszerek és drágakövek kerültek a fókuszba, az idei témát az érmék és bankjegyek adják. Erről az izgalmas gyűjtési területről és a benne rejlő befektetési lehetőségekről az egyébként képzőművészeti gyűjteményéről is ismert Nudelman László numizmatikus, a hazai éremkereskedelem meghatározó szereplője beszél.

2023 Műtárgybefektetési Konferencia fotó- Szántó András 06304939025 (208 of 220)
Műtárgybefektetési Konferencia 2023. Forrás: műtárgy.com

​A szívére hallgasson a gyűjtő vagy az eszére? Esztétikai és érzelmi megfontolások vezessék vagy a jó befektetés reménye? Teremthető-e egyensúly és ha igen, hogyan a különböző megközelítések között? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Befektetésből szenvedély - Képes a műtárgy arra, hogy racionális döntéseinket emocionális alapra helyezze? című kerekasztal-beszélgetés, melynek résztvevői​ – Hradszki László műgyűjtő, közgazdász, Nemes Péter, a Nemes Galéria tulajdonosa, ​Szecső Róbert műgyűjtő, hitelintézeti régióvezető és Tausz Ádám üzemgazdász, az Art and Antique, Füred Art Week, Budapest Contemporary vásárok alapítója – egyaránt az üzleti világból érkeztek a műkereskedelembe, de tevékenységüket átitatja a műtárgyak iránt érzett szenvedély. A beszélgetést Kollmann Szilvia, a műtárgy.com alapító-ügyvezetője, az Art Advisory Budapest vezető tanácsadója​ moderálja.

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyűjtők körében jelentős érdeklődés mutatkozik a műtárgyvásárlást és értékesítést érintő adózási kérdések iránt. Idén a téma egy speciális szemszögből, A családi műgyűjtemény a vagyontervezés rendszerében - öröklés és adótervezés című előadásban kerül napirendre. A műtárgy gyűjteményünknek ugyanúgy végig kell gondolnunk a helyét és szerepét a magánvagyonunk rendszerében, mint a hagyományos befektetési eszközök esetében. Nem lehet azonban egy kalap alá venni a családi céget, a részvényportfóliót és a műkincseket. Az előadás keretében ezért dr. Illés István, az APELSO Wealth Management cégtársa mutatja be azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével biztosítani tudjuk a családi vagyonon belül a műgyűjtemény sorsát akár a halálunk utánra is, és esetlegesen még adóelőnyre is szert tehetünk a műtárgyak értékesítése vagy hasznosítása során.

A konferencia záró kerekasztala Ízlés, büdzsé, küldetéstudat - Kortárs művészet a belsőépítészeti tervezésben, enteriőrdizájnban címmel olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy találkozik-e, s ha igen, hogyan a kortárs képzőművészet és a belsőépítészet, a lakberendezés; nyitottak-e a kortárs képzőművészet iránt az otthonukat berendezők vagy a legkülönbözőbb enteriőröket kialakító szakemberek; nőtt-e a kortárs képzőművészeti alkotások aránya az otthonokban, és ha igen, ez kinek köszönhető; mi alapján választ képzőművészeti alkotást egy lakástulajdonos, és vajon tényleg szín alapján keres-e művet a belsőépítész; készült-e már gombhoz kabát, azaz műhöz enteriőr; mi az a collectible design és vajon itthon vannak-e már gyűjtői? A téma legérdekesebb vetületeit belsőépítészeti szakemberek, illetve műgyűjtők – Blaskó Nikolett, az ACG alapító ügyvezetője, Jakab Dóra belsőépítész és Reisz Ádám építész, CEO, Rapa architects, Mári Andrea, a CODE Showroom alapító-tulajdonosa és Rechnitzer Dóra műgyűjtő – segítenek feltárni, a moderátor Osvárt Judit, az ELLE Decoration magazin főszerkesztője, a Magyar Formatervezési Tanács tagja lesz.

A VIP-jegyet vásárlók az előadások és kerekasztalok után Művészet & Champagne címmel kóstoló keretében bepillanthatnak a Palmer & Co világába, majd exkluzív tárlatvezetésen vehetnek részt a Ludwig Múzeum Fordított tárgyak című időszaki kiállításán.

További információ és a program a www.mutargykonferencia.hu oldalon található.

Szerző: műtárgy.com

Címlapkép: Műtárgybefektetési Konferencia 2023. Forrás: műtárgy.com

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

T. Rowe Price - kereskedés

Pénteken eladtam a MARA részvényeimet, és most égeti a zsebemet a pénz, be kellene fektetni és termelni egy kicsit még az idén. A november általában jó hónap Amerikában, ráadásul most itt a

Holdblog

Bepillantás a képzelt jövőbe

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de a jelenlegi trendek alapján nem sok jóra számíthatunk. A klímaváltozás ellen nem igazán teszünk, a műanyaghulladék beterít minket,... The post Bepillantás a k

Holdblog

Apám, a Bitcoint mivel magyarázod?

Vendégünk Szabó Dávid, témáink szerteágazók, szívünk vidám. Jó szórakozást! 0:45       A pénz erózió 13:10     A bitcoint mivel magyarázod, apám? 25:20     És mi van a tö

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy változás jön a rezsicsökkentésben, több százezer háztartást érint majd
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
magyar posta