Portfolio signature

Éppen most jeleznek a kötvények a részvényeknek: mutatjuk, hogyan profitálj belőle

Az elmúlt hetekben jelentős változások történtek az amerikai gazdasággal és kamatpolitikával kapcsolatos várakozásokban, amelyek együttesen a kötvénypiacot is a feje tetejére állították. Márpedig amikor a kötvénypiacokon trendforduló van, az számos más eszközosztályban is új trendeket tud elindítani. Megmutatjuk, hogy ez mit jelent a részvénybefektetéseknek és azt is, hogy ebben a helyzetben milyen eszközosztályok teljesíthetnek jól.

Az elmúlt hetekben nagy változások történtek a kötvénypiacokon, miután kiderült, hogy az amerikai munkaerőpiac nagyon jó állapotban van, cserébe az árnyomás sem csökken olyan gyorsan, mint szeretnénk. Ennek hatására az amerikai rövid és hosszú kötvényhozamok nagyot emelkedtek, a dollár pedig sokat erősödött. Ebben a kontextusban érdemes újra megnézni, hogy a kötvényhozamok alakulása és a hozamgörbe viselkedése mit jelent a részvénypiacoknak és általában az egyes eszközosztályoknak.

Egy kis kötvénypiaci frissítő

A hozamgörbe azt mutatja, hogy az egyes lejáratokon, hogyan alakulnak a hozamok. A hozamgörbe meredeksége jellemzően pozitív (a rövidebb lejáratú kötvények hozama alacsonyabb, mint a hosszú kötvényeké), azonban vannak időszakok mikor teljesen lapos, vagy akár negatív meredekségű a hozamgörbe (hamarosan erre is részletesebben kitérünk).

A hozamgörbe alakját alapvetően két tényező alakítja:

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Trendfordulót látunk a kötvénypiacokon.
  • Ez általában a részvénypiacoknak is fontos jelzés. Mutatjuk, hogyan lehet profitálni belőle.
  • Megmutatjuk, hogy a kötvénypiaci trendforduló következtében mi lesz a dollárral.
  • Hogyan reagálhat az arany, az olaj és a réz?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés