Kopogtatnak a Buda-Cash ügyfeleinél, sokmilliós tartozásokat követelhetnek
Befektetés

Kopogtatnak a Buda-Cash ügyfeleinél, sokmilliós tartozásokat követelhetnek

Portfolio
A Buda-Cash botrány után közel egy évtizeddel megkezdődött a pénzeszközök és részvények visszaszolgáltatása, 4 hónap alatt mintegy 1,5 milliárd forint ügyféleszközt adtak vissza. Azonban vannak, akiknek csak most jön a feketeleves: a negatív egyenlegű ügyfeleket is elkezdték felkeresni, akik hatalmas és kellemetlen meglepetésekre számíthatnak - számolt be a Telex.

Előzmények

Mint arról beszámoltunk a Telex cikke nyomán, a Buda-Cash ügyében eljáró felszámoló, az állami PSFN (Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit) Kft. megállapodást kötött az Equilor brókercéggel. Az Equilor feladata, hogy segítsen az ügyfeleknek visszajuttatni a nekik járó eszközöket.

A PSFN saját adatbázisa alapján kezdte meg az ügyfelek értesítését, elsősorban levélben. Akihez telefonszám is rendelkezésre áll, azokat az Equilor telefonon is megkeresi. Az értesítések szakaszosan történnek, mivel ezzel párhuzamosan zajlik az adatok feldolgozása is. A visszaszolgáltatandó értékek között forint, deviza és részvények egyaránt megtalálhatók.

Az ügyfelek több lehetőség közül választhatnak: eladhatják vagy eltranszferálhatják az eszközeiket, de akár az Equilornál is nyithatnak számlát, és folytathatják a kereskedést. 

AZ ELMÚLT KÖZEL 4 HÓNAP ALATT MINTEGY 1,5 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKŰ ÜGYFÉLESZKÖZ KIADÁSÁRA KERÜLT SOR

Ugyanakkor még mindig jelentős azon ügyfelek száma, akik többszöri megkeresés ellenére sem rendelkeztek a Saxo Banktól hazaérkezett portfólión kívüli, kiadható vagyonuk felett - számolt be a Telex.

Feketeleves

Ám azok a befektetők, akiknek nyitott eladási frank pozíciójuk volt a Buda-Cashnél, könnyen hatalmas adósságba verhették magukat, amikor a frankárfolyamot elengedte a svájci jegybank.

A Buda-Cash ügyben érintett ügyfelek felé a kifizetéseket az Equilor intézi (ahogy azt fent említettük), míg a "negatív egyenlegek" ügyében a felszámoló, a PSFN jár el.

2015. január 15-én az egész világot meglepve jelentette be a svájci jegybank, hogy eltörli az általa fenntartott árfolyamsávot, vagyis ettől a pillanattól nem fogja jegybanki intervencióval 1,2-nél tartani a frank/euró árfolyamot.

A bejelentés után 1,2-ről 0,8 frankig erősödött a frank az euróval szemben, tisztítótűzként söpörve végig a piacon, kiütve a befektetők stop-loss pozícióit.

Azok az ügyfelek, akik negatív egyenleggel rendelkeztek a brókernél, a jellemzően használt stop-loss megbízások miatt bízhattak abban, hogy korlátozott mértékű tartozást halmoztak fel. Ám a Saxo nem így gondolja, és annál az árfolyamnál akarja elszámolni az ügyfelekkel a veszteséget, amin ő likvidálta a pozíciójukat.

Így jöhet létre olyan helyzet, hogy

aki eddig azt hitte, hogy 5-20 százalékos veszteséget szenvedett el a tőkeáttételes pozícióján, attól most 100-200 százalékos veszteség kifizetését követelik.

A lap megkérdezte a felszámolót is a helyzetről, a PSFN szerint az ügyfelek a Ptk. vonatkozó rendelkezései, valamint a közöttük és a Buda-Cash Zrt. között létrejött bizományosi szerződés előírásai alapján is

kötelesek az ügyletek kapcsán keletkezett veszteséget a Buda-Cashnek, mint bizományosnak haladéktalanul megtéríteni.

Álláspontjuk szerint „a Buda-Cash által a felszámolás kezdetén kimutatott, az ügyfelek Saxo Banknál elszenvedett veszteségei eredményeként fennálló követelései jogszerűek”.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

Alibaba - kereskedés

2021. augusztus 2-án vettem BABA-t, most visszanéztem, ezt írtam akkor:Még hétfőn eladtam a Teslát 700-on és rögtön aznap vettem a pénzből Alibabát 199-ért. Kicsit talán elsiettem, de hát

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Beszakadt a magyarországi naperőművek piaci alapú bevétele, szabályozói beavatkozás jöhet

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet