195 galéria részvételével indul jövő héten az Art Basel Paris
Befektetés

195 galéria részvételével indul jövő héten az Art Basel Paris

műtárgy.com
Az Art Basel művészeti vásár 2024. október 18-20. között harmadik alkalommal tér vissza a francia fővárosba - új hivatalos nevén Art Basel Paris-ként. A látogatók idén már az újonnan felújított Grand Palais-ban tekinthetik meg közel 200 vezető galéria kiállítását.

A harmadik éve Clément Delépine igazgató által vezetett vásáron 42 ország 195 kiállítója vesz rész, közülük 53 galéria első alkalommal jelenik majd meg az eseményen. Ez a kiállítószám a tavalyi vásárhoz képest – amelyen 154 galéria vett részt – 27%-os növekedést mutat.

galéria
Grand Palais, Paris. © Chatillon Architectes pour GrandPalaisRmn. Forrás: Art Basel

 Az idei vásáron a következő szektorok szerint látogathatjuk meg a résztvevő galériákat.

Galeries (Galériák)

Az Art Basel fő szektorában 170 vezető galéria kiállításán a kiemelkedő modern, háború utáni és kortárs munkák mellett olyan 20. századi alkotók munkáival találkozhatunk, akiknek a művészetre gyakorolt hatása vitathatatlan.

  • A brüsszeli Vedovi Gallery standján többek között látható lesz a belga szürrealista mester, René Magritte Le Sourire Du Diable c. festménye és Lucio Fontana Concetto Spaziale (1960) c. munkája, utóbbi Claude Berri francia filmrendező gyűjteményének része volt.
  • Az első alkalommal résztvevő Landau Fine Art (Montréal, Luzern) olyan 20. századi alkotók munkáit mutatja majd be, mint René Magritte, Joan Miró, Pablo Picasso, Jean Dubuffet, and Roy Lichtenstein. Külön kiemelendő Alexej von Jawlensky 1909-ben készült olajfestménye, a Spanische Tänzerin, amely az elmúlt évtizedekben nem került nyilvánosság elé.
  • A Van de Weghe (New York) kiállítja Jean-Michel Basquiat 1984-ben készült Rodo című művét, Keith Haring Untitled (For John Sex) (1982), valamint Picasso 1967-es Mousquetaire című munkáját.
  • A Richard Nagy Ltd. (London) standján többek között Egon Schiele műveivel találkozhatunk pályafutásának különböző szakaszaiból.
  • A Galerie Le Minotaure (Párizs) az 1910-es és 1930-as évek különböző avantgárd mozgalmaihoz köthető munkákat mutat be, kiemelve František Kupka Alternances (1935) című absztrakt olajfestményét és Max Ernst Figure anthropomorphe (1929) című festményét.
Műtárgy
Frantisek Kupka, Alternances 1935. Forrás: Art Basel, a Galerie Le Minotaure jóvoltából
  • A David Zwirner galéria kiállít többek között 4 művet Josef Alberstől, két korai munkát Gerhard Richtertől, illetve a vásár nyilvános programjának részeként Yayoi Kusama egyik ikonikus PUMPKIN (L), 2014 c. bronzszobrát az Avenue Winston Churchill Petit Palais és Grand Palais közötti szakaszán.

A szekcióban továbbá olyan kiemelkedő kortárs művészek munkái kerülnek bemutatásra, mint Anish Kapoor, Adel Abdessemed, Ai Wei Wei, Barbara Chase-Riboud, Wolfgang Tillmans vagy Frank Bowling.

A Galeries szektor kiállítóinak teljes listája itt található.

Emergence (Feltörekvő galériák)

A korábban Galeries Émergentes szekció a feltörekvő galériákra és művészekre összpontosít, idén 16 kiállítóval.

  • Az Exo Exo (Párizs) standján Lou Fauroux francia művész munkája egy olyan jövőt kutat, amelyben az internet eltűnt. A 3D-s installáció, amelynek címe Keeping up without the plug, fali szobrokat és egy kivetített narratív fikciót tartalmaz.
  • Az amerikai születésű, Zürichben élő Jasmine Gregory projektjét a Martina Simeti (Milánó) galéria mutatja be. A kiállítás a (nem)láthatóság fogalmait vizsgálja, és lehetővé teszi a látogatók számára, hogy megkérdőjelezzék a hagyományos nézőpontokat. A művésznő installációjához nagyméretű vásznakat kombinál sötét színű, félig áttetsző plexiüveggel és vörös fényt kibocsátó vitrinekkel, ezzel laboratóriumokhoz vagy múzeumokhoz hasonló tereket létrehozva.
5_JasmineGregory_I_mLovingNothing_2024_phChoreo_HiRes
Jasmine Gregory, I'm loving nothing, 2024. Forrás: Art Basel, a művész and a Martina Simeti galéria jóvoltából

Az Emergense szektor kiállítóinak teljes listája itt található.

Premise

Az új Premise szekció egy rendkívül egyedi projektnek ad helyet, kilenc újonnan csatlakozó galéria prezentálásában. A Premise a vásár azon célját tükrözi, hogy a művészettörténeti kánont szélesebb, befogadóbb módon határozzuk meg.

  • A Sies + Höke (Düsseldorf) galéria két német háború utáni művész Gerhard Richter (1932) és Sigmar Polke (1941–2010) fotográfiáit mutatja be, akik elsősorban nem fotográfiai munkáikról ismertek, de a médiumot a látvánnyal való kísérletezésre használták.
  • Juliette Roche (1884–1980) úttörő avantgárd női művész ritkán látott munkái a Pauline Pavec (Párizs) galéria jóvoltából kerülnek bemutatásra.
JROCHE__Rue_Victor_Mass___1912_HiRes
Juliette Roche, Rue Victor Massé, 1912. Forrás: Art Basel, a Galerie Pauline Pavec jóvoltából

A Premise szektor kiállítóinak teljes listája itt található.

A Pierre-Alexandre Mateos és Charles Teyssou által harmadik éve megrendezett Conversations program dinamikus párbeszédet biztosít a művészeti világ vezető szakértői és a közönség számára, idén a Petit Palais-ban kerül megrendezésre.

A vásár ideje alatt számos izgalmas helyszínen több program is megrendezésre kerül a francia főváros vezető kulturális intézményeivel együttműködve, ilyen például a Surrealism című kiállítás a Centre Pompidou-ban vagy a Arte Povera kiállítás a Bourse de Commerce - Pinault Collection épületében.

Forrás: Art Basel Paris

Címlapkép forrása: Art Basel Paris 2023. Forrás: Art Basel

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tárgyalás