Nyugdíjpénzek: a magyarhoz hasonló feltörést javasolnak Nagy-Britanniában
Befektetés

Nyugdíjpénzek: a magyarhoz hasonló feltörést javasolnak Nagy-Britanniában

Portfolio
Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb vagyonkezelője felszólította a kormányt, hogy tegye lehetővé a megtakarítók számára a nyugdíjmegtakarításokhoz való korai hozzáférést, ha a pénzt lakásvásárlásra fordítanák – írja a Financial Times. Ehhez hasonló tervek készülnek a magyar nyugdíjmegtakarítási piacon is.
Lakást vásároljak vagy állampapírba tegyem a pénzem? Mi lesz a jobb döntés 2025-ben? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, ne hagyd ki az október 9-i „Milliárdok jelenhetnek meg a lakáspiacon” című signature online klubot! Részletekért kattints!

A Schroders és a Pensions Management Institute ágazati csoport egy "nemzeti, élethosszig tartó megtakarítási tervet" javasolt, amely lehetővé tenné a nyugdíjcélú megtakarításokhoz való korai hozzáférést az első alkalommal lakást vásárlók számára.

Itthon is ehhez hasonló terven dolgozik a kormány, amely lehetővé tenné a pénztári megtakarítások egy részének lakáscélra történő felhasználását:

A Schroders kedden közzétett jelentése szerint meglehetősen rugalmatlan az Egyesült Királyság hosszú távú megtakarítási rendszere. A jelentés Szingapúrra, az Egyesült Államokra és Ausztráliára mutatott rá példaként, mint olyan országokra, amelyek lehetővé tették a lakhatási és pénzügyi nehézségek esetén a korai hozzáférést a nyugdíjakhoz.

Az Egyesült Államokban a Schroders kutatása szerint a népszerű munkahelyi nyugdíjprogramok, a 401(k)-k tagjainak 40 százaléka jellemzően valamikor hitelt vesz fel a nyugdíja terhére. Eközben Ausztráliában a First Home Super Saver programból a tagok évente legfeljebb 15 000 dollárt vehetnek fel, legfeljebb 50 000 dolláros összhatárig.

Jelenleg a hozzájárulással meghatározott nyugdíjprogrammal (a befizetések mértékét rögzítik, többnyire jövedelemarányosan) rendelkező megtakarítóknak 55 éves korukig kell várniuk, hogy hozzáférjenek megtakarításaikhoz a briteknél, ez a küszöb 2028 áprilisától 57 évre emelkedik. A normál hozzáférési korhatár előtt felvett nyugdíjpénzre büntető adókulcsok vonatkoznak.

Az Egyesült Királyságban a 18 és 40 év közötti megtakarítóknak a lakástakarékoskodásra az élethosszig tartó Isa-t kínálják. A Lisa-hozzájárulásokat azonban évi 4000 fontban maximálják. A kormány adókedvezmény helyett 25 százalékos bónusz jóváírást alkalmaz, ennek feltétele, hogy az így félretett pénzt legfeljebb 450 000 font (mintegy 215 millió forint) értékű ingatlanra lehet fordítani, különben 25 százalékos pénzkivételi díjat számítanak fel.

A Schroders jelentése szerint, bár a hosszú távú megtakarításokat ösztönözni kell, az emberek számára lehetővé kell tenni, hogy nyugdíjmegtakarításuk egy részéhez idő előtt hozzáférjenek, ha az lakástakarékra vagy a rossz adósságok törlesztésére fordítják, ami hosszabb távon jobb helyzetbe hozhatja őket.

A Phoenix Group nyugdíjszolgáltató kutatása szerint az Egyesült Királyságban 17 millió felnőtt nem tesz félre eleget a nyugdíjas évekre. Ennek fényében egyes szakértők nem értenek egyet a Schroders javaslatával. Szerintük az ingatlanvásárlás miatti korai nyugdíjhoz való hozzáférés engedélyezése zavart okozhat.

A nyugdíjakat elsősorban a nyugdíjalap biztosítására tervezték, és vannak más rendszerek is, amelyek célja, hogy segítsenek a lakásvásárlásban

- mondta Jason Hollands, az Evelyn Partners vagyonkezelő ügyvezető igazgatója.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Holdblog

Ők a legjobban fizetett kormányfők

Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizetés. A magisztrátusi pozíciókat kizárólag vagyonos emberek pályázhatták meg, akiknek

Holdblog

Vakmajom: New York-i kedvességek

New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtöttünk egy csokrot szombatra. New York-i kedvességek Vacakol... The post Vakmajom: New York-i kedv

Holdblog

Balásy Zsolt: Lakásom van, vagyonom nincs?

Prominens magyar politikus: úgy látom, a migrációval - mindegy, hogy országhatárokon át, vagy belül - csak a baj van. Prominens közgazdász bárhol a világon: a... The post Balásy Zsolt: Lakáso

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
GettyImages-1846577310(2)