Nyugdíjpénzek Magyarországon: röpködtek a 10% feletti hozamok, mutatjuk, mennyit keresett neked a pénztárad!
Befektetés

Nyugdíjpénzek Magyarországon: röpködtek a 10% feletti hozamok, mutatjuk, mennyit keresett neked a pénztárad!

Az összességében még mindig pozitív piaci hangulat a nyugdíjpénztárak jó teljesítményét is megalapozta: az év első kilenc hónapjában több pénztári portfólió is bőven 10% feletti hozamot mutatott fel a tagjainak. A legjobb teljesítményeket a kockázatvállalóbb portfóliókkal lehetett elérni. Mutatjuk a listát.
Lakást vásároljak vagy állampapírba tegyem a pénzem? Mi lesz a jobb döntés 2025-ben? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, ne hagyd ki az október 9-i „Milliárdok jelenhetnek meg a lakáspiacon” című signature online klubot! Részletekért kattints!

Röpködtek a 10% feletti hozamok

Tavaly erős évet zártak az önkéntes- és magánnyugdíjpénztárak, a 2023-ashoz hasonló teljesítményeket utoljára 14 éve, 2009-ben láthattunk. Az idei első negyedév alapján még azt gondoltuk, hogy a tavalyi, sok esetben 20% feletti éves hozamokat idén nehéz lesz megismételni, de a második és most a harmadik negyedéves teljesítmények is jócskán rácáfoltak erre.

A nagyobb részvényhányadot tartó portfóliók első kilenc havi hozama már most is meggyőző, bőven találunk 10-17% közötti hozamokat a listán.

Szerepet játszik ebben a részvénypiacok idei eddigi, összességében még mindig jó teljesítménye is, ez a befektetési alapok kimagasló hozamaihoz is hozzájárult. Kérdés, hogy a tavalyi, illetve az idei eddigi jó hozamok miképpen befolyásolják majd a pénztári tagok döntését most, hogy a kormány lehetővé tenné a pénztári megtakarítások egy részének lakáscélra történő felhasználását:

  • Az MNB oldalán elérhető, legfrissebb, szeptember végi árfolyamadatok alapján már mindegyik pénztári portfólió bőven a pozitív hozamtartományban mozog (néhány klasszikus portfólió még enyhe mínuszban indította az évet). A klasszikus portfóliók idei eddigi teljesítménye 4-9% szóródik, de kiemelkedik az Aranykor klasszikus portfóliója 8,9%-os idei eddigi hozammal.  
  • A klasszikus és óvatos portfóliók időarányosan visszafogottabb hozamain vélhetően a kötvénypiaci hozamemelkedés is nyomott hagyott az év első hónapjaiban, igaz, azóta már a magyar és nemzetközi kötvénypiacon is lejjebb jöttek a hozamok, ami pedig támogatólag hathatott a teljesítményre.
  • Elsősorban azok a portfóliók hoztak idén eddig magasabb hozamokat, amelyek magasabb kockázatot vállalnak, vagyis a magasabb részvényarányt tartó növekedési, lendület és kockázatvállaló konstrukciók.
  • Ezek között is kiemelkedik az Allianz Kockázatvállaló portfóliója, amely már 17% feletti teljesítménynél jár. A második a sorban a Pannónia Gyémánt portfóliója 15,5%-os eddigi hozammal, ezt pedig az Aranykor ESG Dinamikus követi 14,5%-kal.
  • Vannak még 10%-ot meghaladó kilenc havi hozamot mutató portfóliók, gyakorlatilag mindegyik szolgáltatónál találunk ilyen, jellemzően részvénytúlsúlyos megtakarítási eszközt.
  • A kiszámítható, óvatos és klasszikus portfóliók első kilenc havi hozama rendre 5-8% között szóródik, tehát megérte egy kis kockázatot vállalni, ezt az elmúlt 10 év adatai is bizonyítják.
önyp 1 hozam

A magán-nyugdíjpénztári portfóliók teljesítménye kissé alulmaradt az önkéntes pénztárakéhoz képest, de a növekedési portfóliók itt is tudtak 10% fölötti teljesítményt felmutatni. A júliustól már csak kettő megmaradt magánnyugdíjpénztár portfóliói közül

  • a növekedési portfóliók teljesítettek tehát a legjobban, 11% feletti hozamokkal idén eddig.
  • A Horizont Nyugdíjpénztár növekedési portfóliója emelkedik ki a mezőnyből, amely kilenc hónap alatt 11,46%-os teljesítményt ért el.  

Arról, hogy mennyire volt jó döntés a tagoknak a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradni, illetve a jövőre nézve mi lehet az okos döntés, az alábbi cikkünkben írtunk részletesebben:

mnyp 2 hozam

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Ők a legjobban fizetett kormányfők

Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizetés. A magisztrátusi pozíciókat kizárólag vagyonos emberek pályázhatták meg, akiknek

Holdblog

Vakmajom: New York-i kedvességek

New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtöttünk egy csokrot szombatra. New York-i kedvességek Vacakol... The post Vakmajom: New York-i kedv

Holdblog

Balásy Zsolt: Lakásom van, vagyonom nincs?

Prominens magyar politikus: úgy látom, a migrációval - mindegy, hogy országhatárokon át, vagy belül - csak a baj van. Prominens közgazdász bárhol a világon: a... The post Balásy Zsolt: Lakáso

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen ábra, ami megmutatja, mekkora valójában az orosz hadsereg friss területhódítása
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
GettyImages-1346301195