Berobbant a kínai részvénysztori, már az igazi nagykutyák is mozgolódnak
Befektetés

Berobbant a kínai részvénysztori, már az igazi nagykutyák is mozgolódnak

Portfolio
A nemzetközi befektetők ismét vissza készülnek térni Kínába, ami jelentős fordulat a korábbi „befektetethetetlen” megítéléshez képest. Ez egyben azt is jelentheti, hogy az elmúlt napokban látott masszív részvénypiaci emelkedésben lehet még muníció. A gazdasági lassulás megfordítására és a tőzsdék iránti hosszú távú érdeklődés felélesztésére irányuló pekingi törekvések tehát szemmel láthatóan elkezdték meghozni az első gyümölcsöket.

Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

Szárnyal a kínai részvénypiac

Kína egy sor gazdaságélénkítő lépést jelentett be, amely komoly ralit hozott a kínai részvénypiacon. Ugyan kevés alapkezelő számít arra, hogy a kínai növekedés egyhamar fellendül, azonban a kormány lépései – amelyek célja, hogy több tőke áramoljon a részvénypiacokra és felpörögjön a fogyasztás – szemmel láhatóan növelték a még mindig alacsonyan árazott kínai vállalatok részvényeinek vonzerejét - vélik a Reuters által megkérdezett befektetők, akik több mint 1500 milliárd dollárnyi ügyfélvagyot kezelnek.

Jön az új amerikai elnök, kifutnak a magas hozamú állampapírok, egyre alacsonyabbak a kamatok, adódik a kérdés: mibe érdemes most befektetni? A kérdésre profi szakemberek hozzák a válaszokat, befektetési ötleteket, november 6-án jön a Portfolio Investment Day 2024. Most érdemes jelentkezni!

Nagyon fegyelmezettek leszünk, de összességében úgy érezzük, hogy több a felfelé, mint a lefelé mutató kockázat

- mondta Gabriel Sacks, az 506 milliárd font vagyont kezelő Abrdn feltörekvő piaci portfóliómenedzsere. Elmondta, hogy a csoport a múlt héten szelektíven vásárolt kínai részvényeket, és most arra várnak, hogy Peking részletekbe menően ismertesse a legújabb gazdaságpolitikai terveit, miután az elmúlt napokban néhány szokatlanul őszinte ígéretet tett a helyi vezetés.

A bejelentések hatására a hongkongi Hang Seng index múlt hét elejéhez képest közel 23 százalékot ralizott. A kínai blue chip indexben, a CSI 300-ban ugyan hétfőn volt utoljára kereskedés, bő egy hét alatt 25,5 százalékot ralizott az index.

asiaEI

A helyi vezetésnek az idei 5 százalékos növekedési cél eléréséhez sürgősen kell cselekednie, hiszen, a kínai gazdaság továbbra is küzd a növekedés beindításával. A Nemzeti Statisztikai Hivatal (NBS) legfrissebb adatai szerint a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (bmi) szeptemberben 49,8-ra emelkedett az augusztusi 49,1-ről, ami még mindig a zsugorodást jelző 50-es érték alatt van. A feldolgozóipar ezzel már az ötödik egymást követő hónapban zsugorodott. Eközben a szolgáltatási szektor teljesítménye jelentősen romlott. A hivatalos szolgáltatási bmi 49,9-re csökkent, ami tavaly december óta először mutat visszaesést.

Elemzők szerint az új intézkedések valószínűleg elegendőek lesznek ahhoz, hogy Kína elérje az idei 5 százalék körüli növekedési célját, a gazdaságnak azonban továbbra is meg kell küzdenie a gyenge kereslettel és a kedvezőtlen globális kereskedelmi környezettel.

Tetőzött volna a pesszimizmus?

A Goldman Sachs stratégája, Scott Rubner az ügyfeleknek arról írt, hogy a hosszú távú intézményi befektetők többnyire az oldalvonal mellett maradtak a múlt heti rali során, amelyet elsősorban a hedge fundok pozícionálása hajtott. A befektetési alapok kínai részvényállománya augusztus végén a portfóliók 5,1 százalékára, azaz évtizedes mélypontra csökkent - mondta Rubner. A hedge fundoknak hasonlóan alacsony, kevesebb mint 7 százalékos volt az allokációs aránya a rali előtt. Most viszont a nemzetközi befektetők is elkezdtek beszállni, és még tovább fűthetik a ralit, mivel az alapkezelők egyre inkább attól tartanak, hogy lemaradnak - véli Rubner.

Makrogazdasági szempontból az élénkítés nagyos is indokolt, hiszen a kínai fogyasztói hangulatot keményen megviselte az évek óta húzódó ingatlanválság, miközben az amerikai-kínai feszültségek fokozódnak. Sok befektető azonban úgy véli, hogy az 5 százalékos növekedési cél elérésére, és az ehhez szükséges költekezésre tett ígéretek, fordulatot jelentenek a kínai sztoriban.

Tényleg úgy gondolom, hogy ezúttal más a helyzet a kínai részvények esetében

- fogalmazott Rubner.

A fentiek mellett a kínai hatóság enyhítettek a lakásvásárlási korlátozásokon, csökkentették a banki hitelkamatokat, és a brókerek számára olcsó forrásokat kínálnak részvényvásárlásra.

Túl nagy a szakadék a kínai részvények értékeltsége és a javuló politikai narratíva között

- mondta Natasha Ebtehadj az Artemis Fund Managersnél. Hozzátette, hogy az elmúlt napokban bővítette kínai részvényállományát, és néhány új pozíciót is felvett.

A bejelentett intézkedések és a rali apropóján mi is megnéztük közelebbről a kínai részvénypiacot, többek között az árazásra is fókuszálva. Felmértük, hogy a könnyen elérhető (vagyis az amerikai tőzsdéken ADR-ként megvásárolható) kínai részvények közül melyik lehet most izgalmas.

Folytatódhat a rali?

A kínai részvénypiacok 2008 óta a legnagyobb napi emelkedésüket érték el hétfőn, de a befektetők óva intenek attól, hogy a továbbiakban is ilyen gyors rövid távú mozgásokra számítsunk.

Ez egy technikai, likviditásvezérelt rali

- mondta George Efstathopoulos, a Fidelity International szingapúri portfóliómenedzsere, hozzátéve, hogy a rali mögött részben az állhat, hogy a shortosok kénytelenek voltak zárni a pozícióikat, és így short squeeze alakult ki.

Valószínűleg sok a shortzárás, valószínűleg sok hedge fund csatlakozott be a rövid távú hozam érdekében

- mutatott rá szintén Gabriel Sacks az Abrdn-től.

Nem sokan láthatták előre a kínai fordulatot, hiszen ahogy a Bank of America szeptemberi felméréséből kiderült,

a befektetők a kínai részvények shortolását tartották a második legnépszerűbb kereskedési témának.

Jó mutatja a mostani ralit megelőző kínai részvényundort, hogy a Lipper adatai szerint a befektetők 2024-ben nettó 1,4 milliárd dollárt vontak ki kínai részvényalapokból, gyakorlatilag kitörölve a 2023 során tapasztalt teljes pozitív tőkebeáramlást. Tavaly a koronavírus miatti szigorú korlátozások feloldását követően sokan a fogyasztás fellendülését várták, de az újranyitás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

lipper
A kínai részvényalapok heti nettó tőkeáramlása. Forrás: Lipper, LSEG, a Reuters

A fenti gondolta részben magyarázza, hogy Efstathopoulos miért állítja azt, hogy megvárja a kínai fogyasztói hangulat javulását, mielőtt további kínai részvényeket vásárolna.

Mark Tinker, a Toscafund Hong Kong hedge fund befektetési igazgatója szerint Peking legutóbbi intézkedései azt mutatják, hogy Kína inkább fenntartható háztartási keresletet próbál kiépíteni, minthogy egy újabb ingatlan- vagy infrastrukturális boommal gyors növekedést hajszoljon.

Az 5 százalékos növekedés nem éri meg, ha ezzel csak a további destabilizáló tőkeáttételt ösztönözzük

- mondta.

Luca Paolini, a Pictet Asset Management vezető stratégája, aki több mint 260 milliárd euró értékű ügyfélalapot kezel, azt mondta, hogy a befektetők figyelmen kívül hagyhatták az amerikai kamatcsökkentés hatásait, ami fellendíti a globális keresletet és a kínai exportot. Az amerikai jegybank szeptember 18-án egy jelentős, 50 bázispontos kamatcsökkentéssel indította el a régóta várt monetáris lazítási ciklust.

Azt mondjuk az ügyfeleinknek ezen a héten, hogy ha nincs semmijük Kínában, akkor érdemes lehet néhány pozíciót felvenni

- tette hozzá Paolini.

Noel O'Halloran, a KBI Global Investors befektetési igazgatója elmondta, hogy idén nyáron kezdett kínai részvényeket vásárolni értékeltségi alapon, és egyelőre nem realizálna profitot.

Ami a Kínába való allokációkat illeti, sokak számára még túl korai lenne változtatni az allokációkon, de szerintem ez csak egy irányba mehet, felfelé

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

Unit linked biztosítás költségei

Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is), pedig lehet, hogy kellett volna. Hogy miért nem kötünk unit linked biztosítást, arra egy s

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bika