Befektetés

VIG: súlyosbodtak a gazdasági kilátások Magyarországon

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban a VIG Alapkezelő írását olvashatják:

"A szezonálisan gyengének tartott szeptemberben az amerikai részvénypiacok magas szintről indítottak, de a hónap közepén jelentős korrekció történt. A soft-landing narratíva a hónap elején még tartotta magát, a PCE inflációs adatok alacsonyak voltak, és az S&P 500 szépen emelkedett, részben a kötvényekből a részvényekbe áramló tőke miatt. A befektetők a szokásosnál nagyobb figyelemmel várták a FED kamatdöntését, akiknél hónap elején még a soft-landinggel egybevágó 25 bázispontos csökkentés volt a valószínűbb. Ezt támogatták a pozitív makroadatok, mint az alacsony infláció és GDP növekedés előrejelzés. A munkaerőpiaci adatok azonban aggasztó jelet mutattak, a foglalkoztatás növekedése lassult, mindezek hatására végül a Fed 50 bázispontos kamatvágást hajtott végre. A magasabb vágásra a részvénypiac pozitívan reagált, a lazuló monetáris kondíciók túlsúlyozták a gyenge munkaerőpiac okozta aggodalmakat. A döntés hozzájárult a dollár átmeneti gyengüléséhez, valamint a rövid hozamok csökkenéséhez.

A kínai gazdaság folytatta a lassulás jeleit. A lakásértékesítések 26,8%-os éves csökkenése az ingatlanszektort még mélyebb válságba sodorta. A feldolgozóipari PMI 49,1-re esett, ami deflációs nyomásra utalt. A Caixin PMI értéke kissé javult, de a befektetők így is óvatosak maradtak. A defláció és a gyenge belső kereslet miatt a kormányzati élénkítési lépések nem hoztak azonnali eredményt, míg az ingatlanszektor problémái továbbra is súlyos nyomást gyakoroltak a tőzsdékre. Átmeneti megkönnyebbülést jelentett a Kínai Népi Bank kamatvágása és egyéb lazító lépései, amelyekkel a gazdasági növekedés stimulálását várják. Az állami lépések hatására a Hang Seng Index több évtizede nem látott emelkedésbe kezdett, idei csúcsokat elérve.  A devizapiacon a jüan gyengült, amelyet a központi bank megpróbált stabilizálni, de a külföldi tőkekiáramlás és a gyenge kereskedelmi adatok nehezítették a helyzetet. A külföldi büntetővámok továbbra is nehezítik az belföldi termelés és export helyreállását.

Európában a Stoxx 600 index szeptember elején marginálisan új csúcsra emelkedett, de a német feldolgozóipari adatok gyengesége aggodalomra adott okot. A PMI indexek a feldolgozóiparban továbbra is visszaesést mutattak, ami a recessziós félelmeket erősítette, különösen Németországban, ahol a feldolgozóipari recesszió mélyült. A német bankok növekvő céltartalékképzése is a romló gazdasági kilátásokat tükrözte​. A Volkswagen gyárbezárási tervei és költségcsökkentési intézkedései a német autóipart érintették, miközben az európai energiaárak csökkenése némileg enyhítette az inflációs nyomást. Az európai piacok hónap végére végül ismét pozitív teljesítményt mutattak, a defenzív szektorok erősödtek, miközben a ciklikus ágazatok vegyesen teljesítettek.

Magyarországon az infláció fokozatos mérséklődése pozitívumot jelentett, de a magyar export mérséklődése, különösen az autóipari termékek terén, tovább súlyosbította a gazdasági kilátásokat. A forint árfolyama ingadozott, elsősorban a nemzetközi kamatdöntések körüli bizonytalanságok miatt. A részvénypiacokon az OTP és a MOL iránti kereslet stabil maradt, a BUX index új csúcsokat tudott elérni. Az általános hangulatot a nemzetközi gazdasági lassulás és az európai recessziós félelmek erősen befolyásolták. Az energiaárak enyhülése kedvezett a magyar gazdaságnak, de az ipari termelés és a belső fogyasztás továbbra is nyomás alatt maradt, ami korlátozta a piacok növekedési potenciálját."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Veszélyezteti-e a gyors magyar bérnövekedés a versenyképességet?