Tövig nyomják a gázt, közben aggódnak a forint miatt a profi magyar befektetők
Befektetés

Tövig nyomják a gázt, közben aggódnak a forint miatt a profi magyar befektetők

Augusztusban még behúzták a féket, szeptemberben már a gázra tapostak a befektetési alapokat kezelő hazai portfóliómenedzserek. Hirtelen mindenki a részvényeket keresi most, hogy a Fed nagyobb kamatvágást jelentett be. Óvatosságra intenek azonban a hazai profik a forint kapcsán a friss portfólió-ajánlókban, a legtöbben úgy látják, érdemes felkészülni a gyengülésre.

A "Portfólióajánló-sorozatunk" keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók a szeptemberi helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben tíz alapkezelő szerepeltette magát. A portfólióajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Accorde Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Eurizon Asset Management, Gránit Alapkezelő, Hold Alapkezelő, K&H Alapkezelő, MBH Alapkezelő, OTP Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő, VIG Alapkezelő.

Rég volt ilyen szeptember

Az augusztusi volatilitás után a megnyugvás jeleit mutatta a részvénypiac szeptemberben. Az EKB 25 bázispontos csökkentése teljesen megfelelt a várakozásoknak, ugyanakkor a Fed 50 bp-os vágása megosztó volt, nem minden szereplő számított erre.

A Fed kamatvágás mögötti legfontosabb üzenet, hogy a jegybank fókusza az inflációról szinte teljes egészében a munkaerőpiacra került át, és hajlandó akár nagyobb kamatvágásokra is stabil gazdasági adatok és a célszintnél némileg magasabb maginfláció mellett is. Mindezt természetesen jól fogadták a részvénypiacok, míg a várhatóan alacsonyabb reálkamat és magasabb inflációs pálya kisebb hozamemelkedést hozott a hosszabb kötvények esetében.

Összességében elmondható, hogy bár a főbb gazdaságok friss indikátorai lassulást vetítenek előre, a részvénypiaci elemzők egészséges profitbővülést várnak a következő negyedévekre és az árazási mutatók is optimizmust sugallanak. A lakosság továbbra is vevőként jelenik meg a részvénypiacon, csakúgy, mint a vállalatok, akik rekord mértékben vásárolják vissza a saját részvényeiket – derül ki a hazai portfóliómenedzserek szeptemberi ajánlóiból.

A gazdasági helyzet tekintetében sokkal rosszabb a helyzet Kínában, nem véletlen, hogy a helyi monetáris és fiskális politika igyekszik lendületet vinni a gazdaságba és fordítani a negatív piaci szentimenten. Kína mellett Európa is szenved, a német gazdaság különösen rossz bőrben van, az általános kedvezőtlen állapotok miatt egyes vezetők a nagyobb fiskális élénkítés által támogatott strukturális reformok végrehajtását sürgetik.

A hazai profi befektetők közül sokan egyetértenek abban, hogy a forintnál ismét volatilis forintárfolyamra érdemes felkészülni. A jövőre érkező új jegybankelnök kapcsán is sok még a kérdőjel, egyelőre azonban feltételezhető, hogy a hazai monetáris politika vissza fog térni a pandémiát megelőző növekedésorientált üzemmódra. Ez a gyakorlatban elsősorban alacsonyabb irányadó rátában és gyengébb HUF árfolyamban jelentkezhet.

Részvény, részvény, részvény

A Fed kamatvágása úgy tűnik, eloszlatta a nyári kockázatcsökkentési érzéseket a hazai portfóliómenedzserek körében, szeptemberben a szakértők jelentősen emelték a modellportfólióban a részvénybefektetések súlyát, legfőképpen a fejlett piaci részvényekét.

Ezzel párhuzamosan a kötvények súlya nagyjából stagnált, az alternatív és pénzpiaci befektetéseké viszont látványosabbat csökkent, főként az előbbié, azon belül is elsősorban a nyersanyagokból táraztak ki a profik.

A részletes bontást megvizsgálva is jól látszik, hogy bár az első három fő kategória sorrendje nem változott, a súlyok már igen: a fejlett piaci részvények súlya nagyobbat emelkedett. Ezzel párhuzamosan a pénzpiaci stratégiák és a nyersanyagok szerepe is leértékelődött.

Szeptemberben tehát már jóval nagyobb kockázatvállalási hajlandóságot mutat a részvénypiaci eszközök súlyának növekedése, amely így a június környéki szintre jött vissza.

Ez összefügg azzal, hogy mindeközben a pénzpiaci eszközök súlya 9%-ra csökkent, az alternatív befektetéseké pedig 23%-ról 22%-ra mérséklődött.

A pontosabb kép miatt érdemes elolvasni az alapkezelők egyedi portfólióajánlóit is, amelyben részletesen is kifejtik véleményüket az aktuális piaci helyzetről. Az egyes ajánlókat az alábbi linkeken közvetlenül is elérheti:

A portfólióajánlók célja, hogy iránymutatást nyújtsanak a Portfolio olvasóinak, milyen tényezőket érdemes fontolóra venni egy közepes kockázatvállalású, hosszú távú portfólió összeállításakor. A portfóliók így csupán tájékoztató jellegűek, és nem tükrözik feltétlenül az alapkezelők saját befektetési stratégiáit.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
asztal-család-fűtés-gyümölcs-laptop-növény-otthon-virág