Befektetés

Raiffeisen: nőtt a forint gyengülésének kockázata

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban a Raiffeisen Alapkezelő írását olvashatják:

"Elég volt két gyengébb munkaerő-piaci adat az Egyesült Államokban ahhoz, hogy a Federal Reserve kommunikációjában éles fordulat következzen be és rögtön egy 50 bázispontos kamatcsökkentéssel indítsa el monetáris lazítási ciklusát. Ennél is érdekesebb azonban, hogy a kötvénypiacok mit sugallanak a jövőre nézve, ez pedig miként viszonyul más eszközosztályok által árazott világképpel.

Az amerikai jegybankárok idénre további 50, jövőre pedig még 100 bázispontos kamatvágást vetítettek előre, ehhez képest a piaci szereplők idénre még 75, 2025-re 120 bázispontos kamatcsökkentést áraztak be. Ez utóbbi meglehetősen agresszív kamatvágási ciklust jelentene a Fed részéről, ami nehezen elképzelhető anélkül, hogy a munkaerőpiacon és a gazdasági aktivitásban további, jelentős romlás következzen be.

Bár a részmunkaidőben foglalkoztatottak, továbbá a munkanélküliek száma és aránya valóban érdemben emelkedett az utóbbi hónapokban az Egyesült Államokban, ez nem járt a kirúgások számának nagymértékű emelkedésével, ami tipikusan egy recessziós időszak előtti munkaerőpiac ismérve. A munkanélküliségi ráta megugrásában fontos szerepe volt a migráción keresztüli munkaerő-kínálat növekedésének, ami azonban makrogazdasági szempontból pozitív tényező. Egyelőre tehát nem látszanak aggasztó jelek a munkaerőpiacon, ami miatt a Fed-nek nagyléptékű és agresszív vágásokkal kéne operálnia a közeljövőben.

Szintén nem indokol gyors lazítást az USA gazdasági aktivitása sem. Az Atlanta Fed rövid távú GDP-előrejelzése szerint 2% feletti évesített ütemben bővülhetett a GDP a harmadik negyedévben, ami egészséges dinamika. Bár a Covid-időszakban felhalmozott megtakarítások nagy részét a lakosság már felélte, az alsóbb jövedelmi osztályokban pedig érezhetően nyomás alá kerültek a fogyasztók (ez kiderült több, ezen társadalmi rétegekre fókuszáló kiskereskedelmi cég beszámolójából is), a középosztály, illetve különösen a vagyonosabb rétegek – nem utolsó sorban a részvénypiacokon keresztüli pénzügyi vagyon növekedésének köszönhetően – jó helyzetben vannak. Ugyanígy nem alakultak ki aggasztó egyensúlytalanságok a vállalati mérlegekben sem, ami egy visszaesés előszele lehetne.

A gazdasági helyzet tekintetében sokkal rosszabb a helyzet Kínában, nem véletlen, hogy a helyi monetáris és fiskális politika igyekszik lendületet vinni a gazdaságba és fordítani a negatív piaci szentimenten. Kína mellett Európa is szenved, a német gazdaság különösen rossz bőrben van, az általános kedvezőtlen állapotok miatt egyes vezetők a nagyobb fiskális élénkítés által támogatott strukturális reformok végrehajtását sürgetik. Ezekre a politikai folyamatokra – főleg Kínára - érdemes figyelni, hiszen hozzájárulhatnak a befektetői hangulat javulásához, életet lehelve ezáltal az amerikaihoz képest jelentősen alulárazott helyi részvénypiacokba.

A részvénypiaci árazásokban – különösen az USA-beli részvényeknél – változatlanul nagy fokú optimizmus tükröződik, az elemzők erőteljes EPS-növekedéssel számolnak, ezzel együtt is historikusan magasak az árazási szorzók. Hasonló pozitív világkép rajzolódik ki a rosszabb hitelbesorolással rendelkező vállalatok által kibocsátott kötvények hozamfelárában. Ezek mindaddig fennmaradhatnak, amíg a kamatcsökkentési ciklus közepette nem sérülnek az amerikai gazdaság növekedési kilátásai, vagyis a Fed nem azért vág, mert baj van, hanem mert stabil gazdaság mellett szépen jön le az infláció.

Ami a hazai kitettséget illeti, a gyenge gazdasági növekedés, illetve a fokozódó fiskális politikai kockázatok miatt nőtt a forint gyengülésének kockázata a jövőre nézve, így magasabb devizakitettséget tartunk indokoltnak a hazai befektetői portfóliókban.

A kedvezőbb árazási szintek miatt előnyben részesítjük a kisebb kapitalizációjú részvényeket a nagy technológiai vállalatokkal szemben, ez utóbbiak ugyanis még mindig nagyon drágák. Emellett Fed-kamatcsökkentési ciklus várhatóan kedvező hatásai miatt a feltörekvő részvénypiacokat, beleértve a régiónkat is, felülsúlyozzuk. Továbbra is jó vételnek tartjuk az amerikai inflációkövető állampapírokat (US TIPS), valamint a fokozott geopolitikai kockázatokkal jellemezhető környezetben diverzifikációs szerepük miatt az aranyat és az abszolút hozamú (hedge fund) kitettséget."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

Kisállat biztosítások

A nyulunknak rossz hétvégéje volt, állatorvoshoz kellett vinni mindkét napon. Még 130 ezer forintot sem kellett kifizetnem, miközben a legnagyobb dolog, ami csináltak vele, az a röntgen volt. (Ism

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1503239849