Befektetés

OTP: érdemes felkészülni a gyengébb forintra

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az OTP Alapkezelő írását olvashatják:

"Eséssel indult az ősz a részvénypiacokon, amit egyrészt a Fed várt kamatvágását övező bizonytalanság generált, másrészt pedig a szezonálisan gyengének számító szeptemberre készülve a befektetők csökkentették kockázati kitettségüket. A rossz hangulat azonban a kamatdöntéshez közeledve javulni kezdett, miután a piac egyre nagyobb valószínűséggel kezdte árazni a nagyobb, 50 bázispontos csökkentést, ami a hónap közepén meg is érkezett. A döntést követően Powell próbálta az év hátralévő részére mérsékelni a további vágásokra vonatkozó várakozásokat, azonban ez rövidéletűnek bizonyult, így a következő, közvetlenül az amerikai választás után tartandó ülésre is már 50 pontos lépést várnak a szereplők. A beérkező makroadatok egyelőre erősítik a soft landing forgatókönyvbe vetett bizalmat, ez a megindult monetáris lazítással karöltve szintén kedvező időszakot vetít előre középtávon. A hónap végén érkező kínai stimulus hírek az évben eddig alulteljesítő régióban is beindította a rakétákat, azóta a kínai indexek 15% körüli mértékben emelkedtek, ami a többi feltörekvő piacot is támogatta.

Összességében tehát pozitív hangulatban és kedvező várakozásokkal fordulnak rá a piacok az utolsó negyedévre. Előreláthatólag az amerikai választás kavarhat nagyobb port a piacokon, november 5-höz közeledve várhatóan a volatilitás növekedésével az árfolyamok is nyomás alá kerülhetnek. Ezek egyvelegéből kiindulva változatlanul hagyjuk a részvénysúlyt a modellportfólióban, az októberi gyengébb epizódokat a részvénysúly növelésére tervezzük kihasználni.

A kötvénypiacok is jó hónapon vannak túl, a fejlett piaci hozamok összességében estek. A szeptember 18-as Fed ülést megelőzően kialakult jelentős hosszú pozícionáltság a hozamokat 20 ponttal lejjebb nyomta. A kamatdöntést követően azonban már a túlzott pozícionáltság és az inflációs várakozások emelkedése miatt visszapattantak a hozamok. Középtávon a már a tengerentúlon is megindult kamatcsökkentési ciklus miatt még van tér további hozamcsökkenésre, év végéig azonban oldalazásra számítunk, az amerikai 10 éves hozamnál 3,5-4% között.

Itthon az MNB folytatta az óvatos lazítást, az alapkamat így 6.5% jelenleg. Iránymutatásában a külső tényezők javulása és a hazai dezinfláció folytatódása mellett továbbra is türelmes hozzáállást hangoztat a jegybank. Véleményünk szerint év végéig még minimum egy vágás lesz, kedvező környezetben kettő. Az már látszik, hogy a forintot a jelenlegi (euróval szembeni) 2,5-3%-os kamatkülönbözet már érdemben nem fogja támasztani, így ismét volatilis forintárfolyamra érdemes felkészülni. A jövőre érkező új jegybankelnök kapcsán is sok még a kérdőjel, egyelőre azonban feltételezhető, hogy a hazai monetáris politika vissza fog térni a pandémiát megelőző növekedésorientált üzemmódra. Ez a gyakorlatban elsősorban alacsonyabb irányadó rátában és gyengébb HUF árfolyamban jelentkezhet."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Veszélyezteti-e a gyors magyar bérnövekedés a versenyképességet?