Befektetés

Eurizon: pár hétig még kitarthat a hurráoptimizmus

Hajdu Egon, Eurizon Asset Management
A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az Eurizon Asset Management Hungary írását olvashatják:

"A Fed szeptemberben elkezdte lazítási ciklusát a nagyobb eséllyel várt 50 bázispontos kamatcsökkentéssel. A várakozásoknak megfelelő monetáris lépés egyrészről piacnyugtató volt, másrészről viszont okozott némi bizonytalanságot a tekintetben, hogy ezt a piaci szereplők nem tekintik-e a recessziós félelmek Fed általi megerősítésének, és így részvénynegatív eseménynek.

Azóta látjuk, hogy a piac a legkedvezőbb értelmezést tette magáévá a kamatdöntés óta, miszerint a Fed végre megkezdte a lazító monetáris ciklusát, és a nagyobb vágástól sem riadt vissza a gazdaság egy részpiacának (munkaerőpiac) gyengülése miatt – így ez már egy globális lazítási ciklust is jelent a többi jegybankkal együtt (kivéve Bank of Japan) –, miközben a gazdaság viszonylag ellenálló, így a soft landing (recessziót elkerülő) forgatókönyv továbbra is a meghatározó.

A kockázatvállaló hangulatot ez megalapozta, és azóta is viszonylag töretlen. Ezen anyag írásakor (2024.09.26.) a legnagyobb USA részvényindex, az S&P 500 szinte naponta új csúcsra jár, most éppen már 41-szer dönti meg saját történelmi rekordját 2024-ben, függetlenül attól, hogy jó vagy rossz makrogazdasági hír érkezik. Az index 2024.09.23-i záróára a 40. történelmi csúcsa volt idén, és a rendkívül jó USA PMI adatok húzódtak meg az erősödés hátterében (a valóban erős makrogazdasági teljesítményt igazolta ez az adat aznap).  A 2024.09.24-i záróár volt a már hivatkozott 41. csúcsdöntés, holott aznap a szeptemberben mért Conference Board’s consumer confidence index (az egyik legfontosabb fogyasztóihangulat-index) 98.7-re esett a 104-es várakozással szemben, ami rendkívül nagy esés, és negatív reálgazdasági fordulatot jelez. A tőzsdeindex mégis nőtt, mert a negatív makróhírre felerősödtek a nagyobb kamatvágással kapcsolatos piaci várakozások.  Ez, vagyis a totálisan ellentétes makrófolyamatokra azonosan árfolyamemelkedéssel reagáló S&P 500 esete mutatja, hogy most valóban rendkívül pozitív a piaci hangulat, amit a FED alapozott meg.

Ez a „hurráoptimizmus” akár óvatosságra is inthetne, azonban úgy látjuk, hogy pár hétig még kitarthat ez a lendület, és ezért taktikailag érdemes ezt kihasználni. Növeljük ezért mind a részvény-, mind a kötvénysúlyt a pénzpiaci és nyersanyag eszközökkel szemben. A novemberi USA elnökválasztás előtt a korábbi tapasztalok alapján várhatóan úgyis a kockázatkerülés lesz a meghatározó a piacon, akkor lehet csökkenteni ezeken a kitettségeken."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Jelen, a tőke és pénzpiacokkal kapcsolatos vélemény az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. marketingközelménye, az nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

Kisállat biztosítások

A nyulunknak rossz hétvégéje volt, állatorvoshoz kellett vinni mindkét napon. Még 130 ezer forintot sem kellett kifizetnem, miközben a legnagyobb dolog, ami csináltak vele, az a röntgen volt. (Ism

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1503239849