Elszabadult a bika: 16 éve nem csinált ilyet a kínai részvénypiac
Befektetés

Elszabadult a bika: 16 éve nem csinált ilyet a kínai részvénypiac

Portfolio
A kínai részvénypiacok kiemelkedő teljesítményt nyújtanak ezen a héten, köszönhetően a központi bank gazdaságélénkítő intézkedéseinek. A CSI 300 index több mint 15 százalékot emelkedett, ami 2008 novembere óta a legjobb heti teljesítményt jelenti. A hongkongi Hang Seng index is jelentős, közel 13 százalékos növekedést mutat a héten, ami 1998 februárja óta a legjobb eredmény - számolt be a CNBC.

Nagyot ralizott a héten a kínai részvénypiac, a CSI 300 index csak ma 4,2 százalékkal került feljebb, így a heti emelkedése eléri a 15,4 százalékot. Ilyen jó teljesítményt a 2008. november 14-i héten láttunk utoljára.

csi3001

A rali annak köszönhető, hogy a kínai jegybank több lépést is tett a gazdaság támogatására. Csökkentette a 7 napos fordított repó kamatlábat 1,7 százalékról 1,5 százalékra, valamint 0,5 százalékponttal mérsékelte a pénzintézetek kötelező tartalékrátáját. A jegybank közleménye szerint az intézkedések célja "jó monetáris és pénzügyi környezet teremtése Kína stabil gazdasági növekedéséhez és magas színvonalú fejlődéséhez".

A bejelentett gazdasági intézkedéskről az alábbi cikkekben írtunk részletesen.

A sanghaji tőzsde pénteken közölte, hogy "rendellenes és lassú tranzakciókat" tapasztal a részvényaukciókon a kereskedés kezdete óta, és jelezte, hogy vizsgálja a problémákat.

Más ázsiai piacok is többnyire emelkedtek a pénteki kereskedésben. Tokióban közzétették a szeptemberi inflációs adatokat (amiket általában az országos trend indkátorának tekintenek), amelyek szerint a fővárosi infláció 2,6 százalékról 2,2 százalékra, míg a maginflációs ráta 2,4 százalékról 2 százalékra csökkent augusztusban.

A híreket követően a Nikkei 2,2 százalékot ralizott, míg a japán jen több mint 1 százalékot gyengült az amerikai dollárral szemben.

nikkei225

Viszont percekkel ezelőtt érkezett a hír, hogy a volt védelmi miniszter, Shigeru Ishuba, nyerte a szavazást a kormánypártban, és így ő lesz a miniszterelnök. Erre a hírre szárnyalni kezdett a jen a dollárral szemben, a Nikkei határidős indexe pedig közel 3 százalékkal zuhant. A kockázatkerülés mögött az lehet az egyik ok, hogy a fejleménnyel kiéleződhet a Japán és Kína közötti feszültség, és ennek jele, hogy a japán választási eredményre rögtön megszólalt a kínai külügyminisztérium, amely bizakodásának adott hangot, hogy normális mederben folyik majd a két ország közötti párbeszéd.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

Holdblog

Ez Amerika kedvenc befektetése

Ugyan tipikusan a posztszovjet térséghez kötjük a saját ingatlanhoz való ragaszkodást, de tőlünk nyugatra is szeretik a lakástulajdont. Amerikában is az ingatlan a legnépszerűbb befektetés...

HitelesAndrás

A pénz csak egy eszköz

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! A pénz csak egy eszköz Kicsit ledobtam az ékszíjat...Láttam egy elég népszerű bejegyzést - sajnos nem mentettem le a képet -, de én nagyon megrökö

Holdblog

Maradt még bármennyi puskapor?

Meglépte a Fed az első kamatvágást bő négy év után azzal az üzenettel, hogy egyelőre nem is várnak recessziót. Az adatsorok szerint sem kell számítanunk... The post Maradt még bármennyi pus

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Sarokba szorította Magyarországot és Németországot az Európai Bizottság
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
életmód-férfi-munka-munkahely-munkakörnyezet-munkavállalás-otthon-rugalmas-munkavégzés-számítástechnika