Bankmonitor: 14% törheti fel a nyugdíj-megtakarítását, 300 milliárd jöhet a lakáspiacra
Befektetés

Bankmonitor: 14% törheti fel a nyugdíj-megtakarítását, 300 milliárd jöhet a lakáspiacra

Portfolio
A Bankmonitor friss közvélemény-kutatása szerint a megtakarítók 14%-a élne a lehetőséggel, ha megvalósulna a Nemzetgazdasági Minisztérium elképzelése a nyugdíj-megtakarítások lakáscélú felhasználhatóságáról. Az 1000 fő részvételével készült felmérés alapján akár 300 milliárd forint is elmozdulhat az ingatlanpiac felé, és konzervatív becsléssel is 7-10 ezer ingatlanpiaci adásvételhez járulhatnak hozzá az adómentesség útján felszabadított megtakarítások.

A Bankmonitor közvélemény-kutatását kitöltők több mint háromnegyede (76,5%-a) mondta azt, hogy rendelkezik valamilyen típusú államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítással (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ).

A kitöltők körében a legelterjedtebb konstrukció az önkéntes nyugdíjpénztár: a válaszadók 60%-a jelölte be, hogy rendelkezik ilyen megtakarítással. A második legnépszerűbb a nyugdíjbiztosítás volt (24%), míg a legkevésbé elterjedt megtakarítási formának a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) bizonyult, 15%-kal.

Majdnem minden második kitöltőnek van lakáscélja

A Bankmonitor a felmérésben azt is vizsgálta, hogy a kitöltőknek van-e valamilyen lakáscéljuk a következő 1 éven belül. Ez azért kulcsfontosságú, mert az NGM elképzelése szerint kizárólag lakáscélú felhasználás esetén lenne lehetséges a nyugdíjcélra félretett megtakarítások adómentes feltörése.

A megtakarítással rendelkező és nem rendelkező kitöltők között lakáscélok szempontjából elenyésző különbségek mutatkoztak. A teljes mintában 54% mondta azt, hogy a következő 1 évben nincs semmilyen lakáscélja. A válaszadók 19%-a jelölte azt, hogy 1 éven belül lakóingatlant vásárolna vagy építene, további 26% tervez lakásfelújítást vagy korszerűsítést, míg 1% bővítené a meglévő ingatlanját.

A megtakarítók 14%-a feltörné a megtakarítását

Akiknek van nyugdíj-megtakarításuk, őket arról is megkérdezték, hogy feltörnék-e a megtakarításukat, ha egy jogszabályi lazítás lehetővé tenné az adómentes lakáscélú felhasználást. Erre 765 főből 108 fő (14%) mondta azt, hogy feltörné a megtakarítását, 550 fő (72%) nem élne a lehetőséggel, a fennmaradó 107 fő (14%) pedig még nem tudta megmondani.

A felmérés szerint a nyugdíj-megtakarítással rendelkezők 72%-a összességében negatív intézkedésnek tartaná, ha lehetővé tennék a nyugdíjcélú megtakarítások adómentes lakáscélú feltörését. Ugyanakkor 14%-uk szerint ez összességében pozitív intézkedés lenne. Akik nem rendelkeznek megtakarítással, ők valamelyest támogatóbbnak bizonyultak: közülük 57% tartaná ezt negatív intézkedésnek, míg 23%-uk szerint pozitív változást eredményezne egy ilyen jellegű lazítás.

Mekkora vagyon mozdulhat el az ingatlanpiac felé?

A Bankmonitor felmérésében résztvevő 603 nyugdíjpénztári tag közül 86 fő mondta azt, hogy feltörné a megtakarítását, és közülük 70 fő számolt be valamilyen lakáscélról a következő 1 éven belül. Ezen eredmények alapján tehát a nyugdíjpénztári tagok 12%-a nyúlna hozzá a közeljövőben a megtakarításához, amennyiben lehetővé tennék az adómentes lakáscélú felhasználást.

Ebből kiindulva a meglévő önkéntes nyugdíjpénztári vagyonból 252 milliárd forint, a magánnyugdíj-pénztári vagyonból pedig 39 milliárd forint, azaz

mindösszesen akár 291 milliárd mozdulhat el az ingatlanpiac felé, ha mindkét szektort érinti majd a közelgő változtatás.

Mennyit dobna az ingatlanpiacon egy ilyen intézkedés?

A Bankmonitor arra is becslést készített, hogy a megmozduló vagyontömeg hány ingatlan-adásvételi tranzakcióhoz járulhat hozzá. A legfőbb nagyvárosokban (Budapest, Debrecen, Székesfehérvár, Győr, Szeged, Pécs, Miskolc) a 2023. év végi adatok szerint – lakosok számával súlyozva – átlagosan 37,3 millió forintba kerülnek a lakóingatlanok. Mivel az ingatlanvásárláshoz minimum 20% önerő szükséges, így a vevőknek átlagosan legalább 7,5 millió forint saját megtakarításra van szükségük a lakáspiacra való belépéshez.

Az átlagos önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás (2 millió forint) ettől jelentősen elmarad. Emiatt csak a messze átlag feletti megtakarítással rendelkező ÖNYP-tagok tudnák kifizetni az önerőt a nyugdíjpénztári számlaegyenlegükből, a többieknek egyéb saját tartalékokra is szükségük lenne ehhez. A magánnyugdíj-pénztári tagok jobb helyzetben vannak, ott már az átlagot kicsivel meghaladó megtakarítás is elegendő lenne egy 7,5 millió forintos önerő kifizetéséhez.

A felmérés alapján a nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkezők közül 8% az, aki 1 éven belül tervez kifejezetten lakóingatlan-vásárlást vagy -építést, és ebből a célból fel is törné a megtakarítását. Ez a teljes önkéntes- és magánnyugdíj-pénztári tagságra vetítve csaknem 90 ezer főt jelentene.

A Bankmonitor konzervatív szakmai becslése szerint 1 év alatt 7-10 ezer plusz adásvételi tranzakció valósulhatna meg akkor, ha a nyugdíj-megtakarítások szabadon elérhetővé válnak lakáscélra. Mindez a jellemző 11-12 ezres havi tranzakciószám mellett érzékelhető többletkeresletet eredményezhet.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

Kisállat biztosítások

A nyulunknak rossz hétvégéje volt, állatorvoshoz kellett vinni mindkét napon. Még 130 ezer forintot sem kellett kifizetnem, miközben a legnagyobb dolog, ami csináltak vele, az a röntgen volt. (Ism

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

KonyhaKontrolling

Ki tart szolgasorban?

Internetes fórumok böngészése során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy valaki nem tud felmondani a munkahelyén. Vagy még rosszabb, nem mer ellentmondani a vezetőnek, még akkor sem, ha

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyarok millióinak a lakásügyébe nyúlt bele a kormány, messziről bűzlik a végeredmény
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bét