Portfolio signature

Már nem a japánok mozgatják az amerikai részvénypiacokat?

Az elmúlt napokban a japán jen erősödése ellenére emelkedni tudott a technológia-vezérelt Nasdaq 100 index, ezért rögtön adódik a kérdés, hogy véget érhetett a tőzsdéket bedöntő carry trade leépítése, vagy csak egy rövid távú anomáliát látunk a piacokon?

2024 egyik legnagyobb piaci hatású eseménye a japán carry trade volt. Na nem azért, mintha a japán tőkepiacok súlya olyan óriási lenne a világban, hanem azért, mert a globális (főként amerikai) befektetések egyik fontos motorja a carry-trade volt: a tartósan alacsony kamatozásúnak gondolt jen forrásból (hitelből) magasabb hozammal kecsegtető külföldi befektetéseket végrehajtása.

Ezzel kapcsolatban sokáig mindenki biztosra vette, hogy japánban alacsonyak maradnak a kamatok, miközben az USA-ban a befektetők hosszú időn keresztül túlzottan az inflációra és a magasan ragadt kötvényhozamokra fókuszáltak.

Eközben a részvénypiacokat elárasztotta az euforikus hangulat, így az emelkedés utolsó szakasza már részben tőkeáttételes pozíciók felépülésével valósult meg. Július 11-től kezdve azonban valami megváltozott. A vártnál érdemben alacsonyabb júniusi, amerikai infláció után a japán jen durván erősödni kezdett (egy nap alatt több mint 2%-ot), míg a Nasdaq 100 ezzel egy időben komoly esésnek indult. Két héttel később a japán jegybank kamatot emelt és további monetáris szigorítás mellett kötelezte el magát, ráadásul a júliusi amerikai munkaerőpiaci adatok is a vártnál érdemben rosszabb lettek.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Az elmúlt hónapok a japán jen erősödéséről szóltak. Vajon meddig tarthat ez még?
  • Elképzelhető, hogy véget ért a carry trade leépítésének a negatív hatása a részvénypiacokra
  • Vajon a Fed eheti kamatdöntése hogyan hathat a carry traden keresztül a részvénypiacokra?
  • Megmutatjuk, hogy mik a feltételei, hogy kijelenthessük azt, hogy véget ért a carry trade és azt is, hogy mik mozgatják most a részvénypiacokat.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés