FONTOS Nyugdíjpénzek: röpködtek a 20% feletti hozamok, neked mennyit keresett a pénztárad?
Nyugdíjpénzek: röpködtek a 20% feletti hozamok, neked mennyit keresett a pénztárad?
Befektetés

Nyugdíjpénzek: röpködtek a 20% feletti hozamok, neked mennyit keresett a pénztárad?

Nem volt olyan a legnagyobb önkéntes- és magán-nyugdíjpénztári portfóliók között, amelyeknek ne nőtt volna a kezelt vagyona tavaly az MNB Aranykönyv friss számai szerint, ami leginkább a részvény- és tőkepiacok jó teljesítményének tudható be. Nem meglepő módon a pénztári hozamok rég nem látott magasságokba szöktek, csak úgy röpködtek a 20% feletti teljesítmények. Mindeközben a taglétszám mindkét pénztártípusnál csökken, és különösen aggasztó, hogy egyre kevesebb fiatal választja az öngondoskodásnak ezt a formáját. Erről a témáról bővebben is szó lesz a jövő heti Future of Finance konferenciánkon.

Fordulat a nyugdíjkasszáknál

Nagyot ugrott a tavalyi erős tőkepiaci környezetnek köszönhetően az önkéntes pénztárak vagyona az MNB friss Aranykönyve szerint, nem is kicsit. A legnagyobb szereplők mind vagyonnövekedést mutattak fel 2023-ban.

A pénztárakéhoz hasonló jó évet zártak tavaly a bankok és az alapkezelők is, a biztosítóknak viszont nem volt könnyű évük, az ő számaikat az alábbi cikkeinkben mutattuk be:

Továbbra is az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár a legnagyobb hazai szolgáltató 415 milliárd forintnyi vagyonnal, ami több mint 70 milliárdos vagyongyarapodás egy év alatt.

Az OTP-t követi

  • a második helyen közel 250 milliárd forinttal az Allianz Önkéntes Nyugdíjpénztár,
  • a harmadikon pedig az Alfa Önkéntes Nyugdíjpénztár 243 milliárddal.

A legnagyobb arányú vagyonnövekedést egy év alatt az Erste nyugdíjpénztára könyvelte el közel 28%-kal, ezt a Honvéd, majd az Alfa nyugdíjpénztárak követték 25%-ot meghaladó vagyongyarapodással.

Az első helyeken nem voltak átrendeződések az egy évvel korábbi sorrendhez képest, egyedül a Prémium és a Honvéd pénztárak cseréltek helyezést, utóbbi megelőzve az előbbit.

(Tavaly az önkéntes pénztári piacon is voltak változások, a CÁT Önkéntes Kölcsönös Nyugdíjpénztár beolvadt az Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztárba, míg az Újszászi Szövetkezeti Nyugdíjpénztár megszűnt.)

Valamelyest változik a fenti sorrend akkor, ha taglétszám alapján rendezzük sorba a hazai szolgáltatókat:

  1. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár taglétszáma volt a legmagasabb a piacon tavaly is 265 ezer fővel,
  2. ezt követi viszont az Alfa 161 ezerrel,
  3. az Allianz pedig a harmadik helyen zárt 156 ezerrel.

A taglétszámot látva összességében megállapítható, hogy a pénztárak az utóbbi években nem tudtak érdemi bővülést elérni az új tagok bevonzását tekintve, sőt, tavaly két pénztárat leszámítva a nagyok mind létszámcsökkenést szenvedtek el. Létszámbővülést egyedül az az OTP és a Vasutas Önkéntes Nyugdíjpénztár könyvelt el, de ezek sem mutattak fel érdemi taglétszám-növekedést.

Ennek kapcsán nemrég írtunk arról bővebben, hogy a tavalyra vonatkozó friss számok szerint évről évre veszti el a harcot a nyugdíjpénztári rendszer a fiatalokért folytatott küzdelemben:

a fiatalabb, 16-29, illetve 30-44 év közöttiek pénztártagokon belüli aránya minden évben egyre csökken (különösen a 16-29 közöttiek száma), pedig pont őket kellene minél nagyobb arányban bevonzani a rendszerbe.

Egy év alatt 43,6 ezer főről 42 ezer fő közelébe esett vissza a legfiatalabb önkéntes pénztári tagok száma, ami 4%-os csökkenést jelent. Rosszabb a kép, ha 2016-ig megyünk vissza, ahonnan az MNB közli az adatokat: ez esetben már 36%-os a csökkenés mértéke.

Nem néz ki jól a következő, 30-44 év közöttiek kategóriája sem a taglétszámot tekintve: egy év alatt itt 8, 8 év alatt pedig szintén 36%-kal csökkent a létszámuk.

Arról, hogy a korcsoportonkénti megbontás hogyan néz ki az egyes pénztáraknál, legutóbb itt írtunk:

A kiegyensúlyozott portfóliókat választják a legtöbben

Az önkéntes pénztári portfóliók közül egyértelműen a kiegyensúlyozott, részvényeket és kötvényeket nagyjából megegyező arányban tartó portfóliók a legnépszerűbbek a kezelt vagyon alapján.

A legnagyobb magyar önkéntes portfóliók közül továbbra is az OTP kiegyensúlyozottja a legnagyobb 276 milliárd forinttal, ezt követi az Allianz, majd az MBH kiegyensúlyozott portfóliója 176, illetve 133 milliárddal.

A portfóliók szintjén is elmondható, hogy a részvény- és kötvénypiacok tavalyi jó teljesítményének köszönhetően mindegyikben nőtt a kezelt vagyon, de kiemelkedik az Alfa Növekedési, az Allianz Növekedési és a Honvéd Kiegyensúlyozott portfóliók vagyonváltozása az utóbbi egy évben:

Megnéztük azt is, hogy a legnagyobb pénztáraknál hogyan oszlik meg a vagyon a különböző portfóliótípusok között, ezt az alábbi ábrán szemléltettük. Látható, hogy a legtöbb pénztár esetében a kezelt vagyon nagyobb része a kiegyensúlyozott portfóliókban van, de amíg még kitűnik az ábráról, hogy a vagyonmegoszlás alapján az MBH tagjai a legkockázatkerülőbbek, míg az Alfa pénztártagjai a legbátrabbak a kockázatvállalásban.

(Egyéb kategóriában azokat a portfóliókat szerepeltettük, amelyeket nevük és/vagy befektetési politikájuk alapján máshova nem tudtunk besorolni, illetve itt szerepel azon pénztárak vagyona is, ahol nincs választható portfóliós rendszer.)

A hozamok alapján nehéz sorrendet felállítani a legnagyobb portfóliók között, de most kivételesen azért, mert a legtöbbjük bőven 20% felett teljesített tavaly.

A legszebb hozamot

  • tavaly az Alfa Növekedési portfóliója érte el 26,47%-kal,
  • ezt követte az Alfa Kiegyensúlyozott portfóliója 26,42%-kal.
  • A harmadik helyre a Honvéd Kiegyensúlyozott portfóliója került 25,22%-os hozammal.

A listán persze egyik portfóliónak sincs szégyellni valója, a lista legalján lévő teljesítmény is közel 18%-os, ilyen szép évet hozamszerzés szempontjából legutóbb 2009-ben mutattak az önkéntes kasszák:

A magánnyugdíjpénztárak vagyona is nőtt

A magánnyugdíjpénztárak kezelt vagyonának is jól jött a kötvények és részvények tavalyi jó teljesítménye, mind a négy magánkasszánál 20% feletti vagyongyarapodás következett be.

A legnagyobb magánnyugdíjpénztár továbbra is a Horizont, amely tavaly 190 milliárd forintot meghaladó vagyonnal bírt.

Ezt a Szövetség nyugdíjpénztár követte közel 50 milliárddal, a harmadik helyen a Budapest magán-nyugdíjpénztári ága van 44 milliárddal, az MBH pedig közel 23 milliárdot kezelt.

Arányaiban a legnagyobb vagyonnövekedést a Budapest Nyugdíjpénztár könyvelte el közel 23%-kal egy év alatt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a megmaradt négy szolgáltató száma lefeleződött idén:

  • idén áprilistól az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár olvadt be a Budapest Magánnyugdíjpénztárba,
  • július 1-től pedig a Szövetség Magánnyugdíjpénztár lett a Horizont Magánnyugdíjpénztár része.

A fenti sorrendet kapjuk akkor is, ha taglétszám alapján készítünk listát a magánkasszákról.

A Horizontnak van a legtöbb tagja, tavaly év végén közel 33 ezren voltak a pénztárnál.

A számokból azonban látszik, hogy évről évre egyre csökken a magánnyugdíjpénztárak taglétszáma. Ennek jelentős oka az is, hogy a nyugdíjkorhatár elérése előtt sokan visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, mivel a törvényi előírások szerint csak így kapható meg a 100%-os öregségi nyugdíj.

A magán-nyugdíjpénztári portfóliók közül már több növekedési, azaz részvénytúlsúlyos portfólió került be a legnagyobb vagyont kezelő portfóliók közé.

Ezek között továbbra is

  • a Horizont növekedési portfóliója a legnagyobb közel 100 milliárd forintos vagyonnal, ezt követi
  • a Horizont Kiegyensúlyozott 73 milliárddal,
  • a harmadik helyen pedig a Szövetség Növekedési portfóliója végzett közel 37 milliárddal.

A nagyobb vagyont kezelő magán-nyugdíjpénztári portfóliók között is hasonlóan szép hozamszámokat láthattunk tavaly, mint az önkéntes társaiknál.

A legtöbb eszközalap 20% felett zárta az évet, de kiemelkedett az MBH Növekedési portfóliója 26,2%-os teljesítményével. A második helyen végző Budapest Növekedési portfólió sem, maradt le sokkal 26%-kal, a harmadik helyen pedig a Budapest Kiegyensúlyozott végzett 25,6%-kal.

Kedden jön a pénzügyi szektor szereplőinek nagy találkozója a bankok, a biztosítók és a vagyonkezelési szakma nagyágyúival, kiegészülve a vállalati CFO-kkal. Nem érdemes lemaradni a szeptember 17-ei Future of Finance 2024 konferenciáról!

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

A nagy Trump-short

Ha van a tőzsdei buboréknak tankönyvi példája, akkor azt Donald Trump körül érdemes keresni. A volt elnök közösségi platformja nagy rössel indult, de bedurranni sehogy... The post A nagy Trump

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a friss banki rangsor: a te bankod hányadik a listán?
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
trader