Rájöttek a magyarok, hogyan tudnak milliókat spórolni a lakáshitelükön
Befektetés

Rájöttek a magyarok, hogyan tudnak milliókat spórolni a lakáshitelükön

Portfolio
Az egészségpénztárak taglétszáma és a befizetett összegek évről évre növekednek. A Pénzcentrum friss felmérése alapján a hazai egészségpénztárak beszámoltak az elmúlt évek tapasztalatairól, beleértve a befizetések összetételének változását és a legnépszerűbb szolgáltatásokat. Külön figyelmet kapott a jelzáloghitel-törlesztés lehetősége, amely egyre több magyar számára jelent akár 20%-os megtakarítást a havi törlesztőrészleten - számolt be a Pénzcentrum.
A hazai ingatlanközvetítők szakmai csúcstalálkozója! Legyél ott, ismerkedj, és hallgasd meg a legújabb trendeket! Részletekért kattints!

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) legfrissebb elemzése szerint az egészségpénztárak továbbra is vonzóak az új tagok számára. Az önkéntes egészségkasszák tagsága folyamatosan bővül, 2024 második negyedévének végére már több mint 1,06 millió fő választotta ezt az öngondoskodási formát, ami egy év alatt több mint 53 ezer fős növekedést jelent. Az egészségpénztárakban kezelt összesített megtakarítás meghaladta a 87 milliárd forintot, ami 15 százalékos emelkedést mutat az előző évhez képest. A munkáltatók éves szinten közel 14 százalékkal növelték befizetéseiket, míg a munkavállalók ennél is jelentősebben, 26 százalékkal emelték saját hozzájárulásaikat.

A Pénzcentrum által készített körképből kiderül, hogy bár a munkáltatói befizetések növekedése észlelhető, az egyéni befizetésekhez viszonyítva még mindig kisebb arányt képviselnek, sőt egyes pénztáraknál ez az arány csökken is. Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy egyre több munkáltató és egyre nagyobb összegeket fizet be, a dolgozók saját befizetései továbbra is dominánsak és dinamikusabban növekednek.

Az ÖPOSZ elemzése szerint a szolgáltatások közül a legnagyobb emelkedést a lakáscélú jelzáloghitelek törlesztéséhez kapcsolódó kifizetések mutatták (éves szinten 44 százalék),

míg a klasszikus egészségpénztári szolgáltatásokra 22, életmódjavító egészségpénztári szolgáltatásokra pedig több mint 9 százalékkal költöttek többet a pénztártagok.

Az egészségpénztárak válaszaiból kitűnik, hogy egyre többen fedezik fel azokat a szolgáltatásokat, amelyekre a gyógyszervásárláson kívül fordíthatják megtakarításaikat. Ilyen gyakran említett szolgáltatás a beiskolázási támogatás, vagy éppen a jelzálogalapú hitelek törlesztése.

  • Az OTP Egészségpénztárnál 2023-ban egy év alatt 48 százalékkal nőtt azok száma, akik az önsegélyező szolgáltatások közül a jelzálogalapú lakáshitel-törlesztési támogatást vették igénybe. 2023-ban átlagban 293 154 forintot fordítottak jelzáloghitel törlesztésére a pénztártagok.
  • A Prémium Egészségpénztárnál a jelzálog hitel törlesztést igénybe vevők száma 2019 óta 100 %-kal nőtt, míg a kifizetett összeg várhatóan 200%-kal haladja meg az öt évvel ezelőttit 2024-ben.
  • A Generali Egészségpénztárnál is nő a felhasználás, egyre többen tudnak róla és használják ki a lehetőséget, hogy a befizetésekre kapott adókedvezménnyel csökkentsék a hitel törlesztés mértékét, akár mindkét családtag esetében is igénybe veszik. Az utolsó 3 évben az igénybevételek száma több, mint a duplájára nőtt, a felhasznált összeg kb 30%-kal nőtt, tavaly az átlagos felhasználás 277.000 Forint volt.
  • Az Allianz Egészségpénztárnál a jelzálogalapú lakáshitel-törlesztési támogatás egyértelműen népszerűbbé vált a tagok körében az elmúlt években, az erre a célra fordított összeg 75 százalékkal nőtt az elmúlt 3 évben. 2023-ban az igénybe vevők körében pénztártagonként átlagosan évi 257 000 forint értékű kifizetés történt - közölték lapunkkal.
  • Az MBH Gondoskodás Egészségpénztár statisztikai kimutatása szerint is egyre népszerűbb a lakáshitel törlesztésre fordított felhasználás a befizetésekből, 2023. év során 30 százalékkal volt magasabb, közel 176 millió forint összegben, mint a 2022. évben a tagok által erre a célra történt felhasználás. Az átlagos összeg erősen szór, 2023. éven belül például összesen közel 6 ezer alkalommal fordultak a Pénztárhoz ilyen igénnyel a tagok.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

A nagy Trump-short

Ha van a tőzsdei buboréknak tankönyvi példája, akkor azt Donald Trump körül érdemes keresni. A volt elnök közösségi...

Ricardo

Kell egy Erhard

"Kell egy Erhard", állapította meg Orbán Viktor néhány napja Kötcsén. Lám, kinőtt a bölcsességfoga! Rögvest...

Holdblog

Elefánt a parlamentben

Harag és düh érezhető a nyugat-európai társadalmakban, egész rétegek maradtak ki a vagyonfelhalmozásból. A gyülemlő...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Tüzes vita az elnökjelöltek között: Kamala Harris sarokba szorította Donald Trumpot
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
repülőgép-patriot-drón-amerikai-hadsereg-lockheed-martin-rakéta-pentagon-szerződés